
Składniki
500 gramów
2 łyżki
0.7 szklanki
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uprzednio umytą rybę pokrój w kawałki, pokrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Teraz obtocz rybę w mące pszennej zmieszanej z dwiema łyżkami ziemniaczanej i tak przygotowaną usmaż na rumiany kolor.
Krok 3
Wymieszaj mąką ziemniaczaną, która została ze śmietaną i szafranem, dolej do tego 0,7 szklanki przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj powstały sos.
Krok 4
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej przygotowanym sosem. Piecz ją przez kolejne 20 minut.
Krok 5
Następnie natrzyj ją bazylią oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz pachnący szafranem
Mięso dorsza charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Jego dodatkową zaletą jest to, że zwykle nie zawiera w sobie zbyt wielu ości. Aby przyrządzić z niego smaczną potrawę, trzeba je jednak najpierw odpowiednio przygotować. Rybę należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Następnie warto skropić ją sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu filety nabiorą dodatkowej miękkości, a ich smak zostanie podkreślony. Po krótkim obsmażeniu w panierce warto przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku z sosem, do którego przygotowania został użyty szafran. Ta przyprawa nada rybie nie tylko intensywnego smaku, ale również delikatnie zabarwi ją na żółto. Gotowego dorsza warto podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Świetnie sprawdzi się jego dzika odmiana – ciemna barwa tego zboża będzie efektownie kontrastować z kolorem gotowej ryby. Pasować będą również młode ziemniaki ugotowane w mundurkach. Danie możesz dodatkowo przystroić listkami bazylii. Sprawdź przepis na tę smaczną kombinację dorsza z szafranowym sosem.