Dorsz z szafranową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dorsz pachnący szafranem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

0.7 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uprzednio umytą rybę pokrój w kawałki, pokrop sokiem z cytryny.

Krok 2

Teraz obtocz rybę w mące pszennej zmieszanej z dwiema łyżkami ziemniaczanej i tak przygotowaną usmaż na rumiany kolor.

Krok 3

Wymieszaj mąką ziemniaczaną, która została ze śmietaną i szafranem, dolej do tego 0,7 szklanki przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj powstały sos.

Krok 4

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej przygotowanym sosem. Piecz ją przez kolejne 20 minut.

Krok 5

Następnie natrzyj ją bazylią oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pachnący szafranemDorsz pachnący szafranem

Mięso dorsza charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Jego dodatkową zaletą jest to, że zwykle nie zawiera w sobie zbyt wielu ości. Aby przyrządzić z niego smaczną potrawę, trzeba je jednak najpierw odpowiednio przygotować. Rybę należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Następnie warto skropić ją sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu filety nabiorą dodatkowej miękkości, a ich smak zostanie podkreślony. Po krótkim obsmażeniu w panierce warto przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku z sosem, do którego przygotowania został użyty szafran. Ta przyprawa nada rybie nie tylko intensywnego smaku, ale również delikatnie zabarwi ją na żółto. Gotowego dorsza warto podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Świetnie sprawdzi się jego dzika odmiana – ciemna barwa tego zboża będzie efektownie kontrastować z kolorem gotowej ryby. Pasować będą również młode ziemniaki ugotowane w mundurkach. Danie możesz dodatkowo przystroić listkami bazylii. Sprawdź przepis na tę smaczną kombinację dorsza z szafranowym sosem.