Dorsz pachnący szafranem

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.7 szklanki

1 łyżeczka

500 gramów

5 łyżek

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uprzednio umytą rybę pokrój w kawałki, pokrop sokiem z cytryny.

Krok 2

Teraz obtocz rybę w mące pszennej zmieszanej z dwiema łyżkami ziemniaczanej i tak przygotowaną usmaż na rumiany kolor.

Krok 3

Wymieszaj mąką ziemniaczaną, która została ze śmietaną i szafranem, dolej do tego 0,7 szklanki przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj powstały sos.

Krok 4

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej przygotowanym sosem. Piecz ją przez kolejne 20 minut.

Krok 5

Następnie natrzyj ją bazylią oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pachnący szafranemDorsz pachnący szafranem

Mięso dorsza charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Jego dodatkową zaletą jest to, że zwykle nie zawiera w sobie zbyt wielu ości. Aby przyrządzić z niego smaczną potrawę, trzeba je jednak najpierw odpowiednio przygotować. Rybę należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Następnie warto skropić ją sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu filety nabiorą dodatkowej miękkości, a ich smak zostanie podkreślony. Po krótkim obsmażeniu w panierce warto przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku z sosem, do którego przygotowania został użyty szafran. Ta przyprawa nada rybie nie tylko intensywnego smaku, ale również delikatnie zabarwi ją na żółto. Gotowego dorsza warto podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Świetnie sprawdzi się jego dzika odmiana – ciemna barwa tego zboża będzie efektownie kontrastować z kolorem gotowej ryby. Pasować będą również młode ziemniaki ugotowane w mundurkach. Danie możesz dodatkowo przystroić listkami bazylii. Sprawdź przepis na tę smaczną kombinację dorsza z szafranowym sosem.