Dorsz z szafranową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pachnący szafranem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

0.7 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uprzednio umytą rybę pokrój w kawałki, pokrop sokiem z cytryny.

Krok 2

Teraz obtocz rybę w mące pszennej zmieszanej z dwiema łyżkami ziemniaczanej i tak przygotowaną usmaż na rumiany kolor.

Krok 3

Wymieszaj mąką ziemniaczaną, która została ze śmietaną i szafranem, dolej do tego 0,7 szklanki przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj powstały sos.

Krok 4

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej przygotowanym sosem. Piecz ją przez kolejne 20 minut.

Krok 5

Następnie natrzyj ją bazylią oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pachnący szafranemDorsz pachnący szafranem

Mięso dorsza charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Jego dodatkową zaletą jest to, że zwykle nie zawiera w sobie zbyt wielu ości. Aby przyrządzić z niego smaczną potrawę, trzeba je jednak najpierw odpowiednio przygotować. Rybę należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Następnie warto skropić ją sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu filety nabiorą dodatkowej miękkości, a ich smak zostanie podkreślony. Po krótkim obsmażeniu w panierce warto przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku z sosem, do którego przygotowania został użyty szafran. Ta przyprawa nada rybie nie tylko intensywnego smaku, ale również delikatnie zabarwi ją na żółto. Gotowego dorsza warto podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Świetnie sprawdzi się jego dzika odmiana – ciemna barwa tego zboża będzie efektownie kontrastować z kolorem gotowej ryby. Pasować będą również młode ziemniaki ugotowane w mundurkach. Danie możesz dodatkowo przystroić listkami bazylii. Sprawdź przepis na tę smaczną kombinację dorsza z szafranowym sosem.