
Składniki
500 gramów
2 łyżki
0.7 szklanki
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uprzednio umytą rybę pokrój w kawałki, pokrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Teraz obtocz rybę w mące pszennej zmieszanej z dwiema łyżkami ziemniaczanej i tak przygotowaną usmaż na rumiany kolor.
Krok 3
Wymieszaj mąką ziemniaczaną, która została ze śmietaną i szafranem, dolej do tego 0,7 szklanki przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj powstały sos.
Krok 4
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej przygotowanym sosem. Piecz ją przez kolejne 20 minut.
Krok 5
Następnie natrzyj ją bazylią oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz pachnący szafranem
Mięso dorsza charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Jego dodatkową zaletą jest to, że zwykle nie zawiera w sobie zbyt wielu ości. Aby przyrządzić z niego smaczną potrawę, trzeba je jednak najpierw odpowiednio przygotować. Rybę należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Następnie warto skropić ją sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu filety nabiorą dodatkowej miękkości, a ich smak zostanie podkreślony. Po krótkim obsmażeniu w panierce warto przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku z sosem, do którego przygotowania został użyty szafran. Ta przyprawa nada rybie nie tylko intensywnego smaku, ale również delikatnie zabarwi ją na żółto. Gotowego dorsza warto podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Świetnie sprawdzi się jego dzika odmiana – ciemna barwa tego zboża będzie efektownie kontrastować z kolorem gotowej ryby. Pasować będą również młode ziemniaki ugotowane w mundurkach. Danie możesz dodatkowo przystroić listkami bazylii. Sprawdź przepis na tę smaczną kombinację dorsza z szafranowym sosem.