Chiński makaron z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chiński makaron z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i zamarynuj w miodzie oraz wiórkach kokosowych.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Smaż kurczaka na średnio rozgrzanej patelni z olejem na rumiano.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do mięsa odsączone owoce.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i duś około 15 minut.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i pozostaw pod nakryciem 5 minut, następnie odcedź. Podawaj go z sosem tropikalnym i kurczakiem. Takiego kurczaka możesz również serwować z gotowanym ryżem. Dla wzbogacenia smaku dodaj do sosu kilka kropel sosu sojowego oraz kolendrę.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chiński makaron z kurczakiemChiński makaron z kurczakiem

Chiński makaron z kurczakiem to ciekawe danie orientalne, łączące w sobie różne smaki i kolory. Przygotuj tę potrawę na bazie makaronu ryżowego – wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać kilka minut. Bardzo dobrze nadaje się do łączenia z sosami, a ponadto wchłania zapach dodatków, dzięki czemu potrawa staje się wyrazista oraz pełna smaku. Zacznij od zamarynowania kurczaka w miodzie i wiórkach kokosowych, a następnie podsmaż go i dodaj owoce z puszki. Sprawdzą się różne rodzaje, np. ananas, mango, papaja czy brzoskwinie. Zalej wszystkie składniki sosem chińskim i duś przez chwilę, aby zgęstniał – na koniec polej nim makaron. Żeby nabrał jeszcze bardziej azjatyckiego charakteru, posyp go tuż przed podaniem prażonymi nasionami sezamu albo rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Ryżowy makaron możesz w tym daniu zastąpić innym, typowym dla kuchni chińskiej, np. jajecznym albo sojowym. Przygotuj makaron z kurczakiem na najbliższy obiad i podaj go z chrupiącą surówką z kapusty pekińskiej. Życzymy smacznego!