Chiński makaron z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chiński makaron z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i zamarynuj w miodzie oraz wiórkach kokosowych.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Smaż kurczaka na średnio rozgrzanej patelni z olejem na rumiano.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do mięsa odsączone owoce.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i duś około 15 minut.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i pozostaw pod nakryciem 5 minut, następnie odcedź. Podawaj go z sosem tropikalnym i kurczakiem. Takiego kurczaka możesz również serwować z gotowanym ryżem. Dla wzbogacenia smaku dodaj do sosu kilka kropel sosu sojowego oraz kolendrę.

Chiński makaron z kurczakiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chiński makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chiński makaron z kurczakiemChiński makaron z kurczakiem

Chiński makaron z kurczakiem to ciekawe danie orientalne, łączące w sobie różne smaki i kolory. Przygotuj tę potrawę na bazie makaronu ryżowego – wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać kilka minut. Bardzo dobrze nadaje się do łączenia z sosami, a ponadto wchłania zapach dodatków, dzięki czemu potrawa staje się wyrazista oraz pełna smaku. Zacznij od zamarynowania kurczaka w miodzie i wiórkach kokosowych, a następnie podsmaż go i dodaj owoce z puszki. Sprawdzą się różne rodzaje, np. ananas, mango, papaja czy brzoskwinie. Zalej wszystkie składniki sosem chińskim i duś przez chwilę, aby zgęstniał – na koniec polej nim makaron. Żeby nabrał jeszcze bardziej azjatyckiego charakteru, posyp go tuż przed podaniem prażonymi nasionami sezamu albo rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Ryżowy makaron możesz w tym daniu zastąpić innym, typowym dla kuchni chińskiej, np. jajecznym albo sojowym. Przygotuj makaron z kurczakiem na najbliższy obiad i podaj go z chrupiącą surówką z kapusty pekińskiej. Życzymy smacznego!