PRZEPISY.PL

Baklava

  • 90
  • 2
  • Łatwe
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • ciasto filo500 g
  • migdały200 g
  • masło125 g
  • cukier puder2 szklanki
  • miód1 łyżka
  • kawałek skórki z pomarańczy1 szt
  • laska cynamonu0.5 szt
    • Krok 1

      Ułóż płat ciasta filo na dnie blachy, po czym posmaruj roztopionym masłem i dodaj kolejny płat. Czynność powtórz z kolejnymi płatami. Piecz 90 minut w temperaturze 200 stopni.
    • Krok 2

      W moździerzu stłucz migdały, 2 szklanki cukru pudru i cynamon.
    • Krok 3

      Z miodu, wody, skórki pomarańczowej i przypraw ugotuj gęsty sos. Polej nim baklavę. Posyp cukrem pudrem.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    15''
    2
    Łatwe
    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    30''
    1
    Łatwe
    145
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie
    93
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    2
    Średnie