
Składniki
1 łyżka
125 gramów
0.5 sztuki
500 gramów
200 gramów
2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ułóż płat ciasta filo na dnie blachy, po czym posmaruj roztopionym masłem i dodaj kolejny płat. Czynność powtórz z kolejnymi płatami. Piecz 90 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 2
W moździerzu stłucz migdały, 2 szklanki cukru pudru i cynamon.
Krok 3
Z miodu, wody, skórki pomarańczowej i przypraw ugotuj gęsty sos. Polej nim baklavę. Posyp cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej