Baklava przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baklava

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

125 gramów

0.5 sztuki

500 gramów

200 gramów

2 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ułóż płat ciasta filo na dnie blachy, po czym posmaruj roztopionym masłem i dodaj kolejny płat. Czynność powtórz z kolejnymi płatami. Piecz 90 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 2

W moździerzu stłucz migdały, 2 szklanki cukru pudru i cynamon.

Krok 3

Z miodu, wody, skórki pomarańczowej i przypraw ugotuj gęsty sos. Polej nim baklavę. Posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej