Baklava przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baklava

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

125 gramów

2 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ułóż płat ciasta filo na dnie blachy, po czym posmaruj roztopionym masłem i dodaj kolejny płat. Czynność powtórz z kolejnymi płatami. Piecz 90 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 2

W moździerzu stłucz migdały, 2 szklanki cukru pudru i cynamon.

Krok 3

Z miodu, wody, skórki pomarańczowej i przypraw ugotuj gęsty sos. Polej nim baklavę. Posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baklava - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej