Baklava

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

125 gramów

1 sztuka

2 szklanki

200 gramów

500 gramów

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ułóż płat ciasta filo na dnie blachy, po czym posmaruj roztopionym masłem i dodaj kolejny płat. Czynność powtórz z kolejnymi płatami. Piecz 90 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 2

W moździerzu stłucz migdały, 2 szklanki cukru pudru i cynamon.

Krok 3

Z miodu, wody, skórki pomarańczowej i przypraw ugotuj gęsty sos. Polej nim baklavę. Posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej