Omlet ze szparagami i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Omlet ze szparagami i szynką

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

2 plastry

0.25 pęczka

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, obierz. Łodygi pokrój na kawałki długości 2 cm, główki pozostaw w całości. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj.

Krok 2

Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę, marchew i łodygi szparagów i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez 10 minut.

Krok 3

Dodaj starty parmezan, pokrojoną szynkę, pokruszoną kostkę pietruszkową, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Krok 4

Jajko roztrzep ze śmietaną i wlej na patelnię. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem, aż jajko się zetnie.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej