Omlet ze szparagami i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet ze szparagami i szynką

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

0.25 pęczka

2 łyżki

2 plastry

1 sztuka

50 mililitrów

6 sztuk

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, obierz. Łodygi pokrój na kawałki długości 2 cm, główki pozostaw w całości. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj.

Krok 2

Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę, marchew i łodygi szparagów i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez 10 minut.

Krok 3

Dodaj starty parmezan, pokrojoną szynkę, pokruszoną kostkę pietruszkową, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Krok 4

Jajko roztrzep ze śmietaną i wlej na patelnię. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem, aż jajko się zetnie.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej