
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
6 łyżek
200 gramów
1 łyżka
8 sztuk
1 sztuka
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.
Krok 2
Na drugi dzień odsącz, opłukaj. Przełóż do garnka, zalej 1,5 litrem wody. Dodaj czosnek, liść laurowy i dwie łyżki oliwy. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
Krok 3
Fasolę odcedź, usuń czosnek i liść laurowy, odstaw na bok.
Krok 4
Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Połowę fasoli wrzuć na oliwę i smaż do czasu, gdy się zarumieni. Dodaj połowę dymki i smaż 2 minuty. Odstaw fasolę. Powtórz te czynności z drugą połową fasoli i dymki.
Krok 5
Jajka roztrzep, oliwę rozgrzej. 0,25 masy jajecznej wlej na patelnię. Podważ brzegi łopatką, żeby omlet nie przywarł. Rozłóż 0,25 fasoli na jajkach i smaż, aby się lekko ścięły.
Krok 6
Omlet zsuń na talerz, posyp natką i dosól w razie potrzeby. Tak samo usmaż kolejne 3 omlety.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej