Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

6 łyżek

200 gramów

1 łyżka

8 sztuk

1 sztuka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.

Krok 2

Na drugi dzień odsącz, opłukaj. Przełóż do garnka, zalej 1,5 litrem wody. Dodaj czosnek, liść laurowy i dwie łyżki oliwy. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.

Krok 3

Fasolę odcedź, usuń czosnek i liść laurowy, odstaw na bok.

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Połowę fasoli wrzuć na oliwę i smaż do czasu, gdy się zarumieni. Dodaj połowę dymki i smaż 2 minuty. Odstaw fasolę. Powtórz te czynności z drugą połową fasoli i dymki.

Krok 5

Jajka roztrzep, oliwę rozgrzej. 0,25 masy jajecznej wlej na patelnię. Podważ brzegi łopatką, żeby omlet nie przywarł. Rozłóż 0,25 fasoli na jajkach i smaż, aby się lekko ścięły.

Krok 6

Omlet zsuń na talerz, posyp natką i dosól w razie potrzeby. Tak samo usmaż kolejne 3 omlety.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej