Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

6 łyżek

200 gramów

1 łyżka

8 sztuk

1 sztuka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.

Krok 2

Na drugi dzień odsącz, opłukaj. Przełóż do garnka, zalej 1,5 litrem wody. Dodaj czosnek, liść laurowy i dwie łyżki oliwy. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.

Krok 3

Fasolę odcedź, usuń czosnek i liść laurowy, odstaw na bok.

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Połowę fasoli wrzuć na oliwę i smaż do czasu, gdy się zarumieni. Dodaj połowę dymki i smaż 2 minuty. Odstaw fasolę. Powtórz te czynności z drugą połową fasoli i dymki.

Krok 5

Jajka roztrzep, oliwę rozgrzej. 0,25 masy jajecznej wlej na patelnię. Podważ brzegi łopatką, żeby omlet nie przywarł. Rozłóż 0,25 fasoli na jajkach i smaż, aby się lekko ścięły.

Krok 6

Omlet zsuń na talerz, posyp natką i dosól w razie potrzeby. Tak samo usmaż kolejne 3 omlety.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej