
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
6 łyżek
200 gramów
1 łyżka
8 sztuk
1 sztuka
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.
Krok 2
Na drugi dzień odsącz, opłukaj. Przełóż do garnka, zalej 1,5 litrem wody. Dodaj czosnek, liść laurowy i dwie łyżki oliwy. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
Krok 3
Fasolę odcedź, usuń czosnek i liść laurowy, odstaw na bok.
Krok 4
Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Połowę fasoli wrzuć na oliwę i smaż do czasu, gdy się zarumieni. Dodaj połowę dymki i smaż 2 minuty. Odstaw fasolę. Powtórz te czynności z drugą połową fasoli i dymki.
Krok 5
Jajka roztrzep, oliwę rozgrzej. 0,25 masy jajecznej wlej na patelnię. Podważ brzegi łopatką, żeby omlet nie przywarł. Rozłóż 0,25 fasoli na jajkach i smaż, aby się lekko ścięły.
Krok 6
Omlet zsuń na talerz, posyp natką i dosól w razie potrzeby. Tak samo usmaż kolejne 3 omlety.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej