Omlet, czyli sprzątanie lodówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet, czyli sprzątanie lodówki

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W lodówce są same resztki. Trochę wędliny i sera – przyznaję, trochę zeschniętego, kilka jajek. Trzeba iść na zakupy, bo nie ma co jeść. Ale chwileczkę - najpierw trzeba zrobić porządek. Oto przepis na OMLET, CZYLI SPRZĄTANIE LODÓWKI

Krok 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj łyżkę masła. Gdy masło się spieni, wrzuć wędlinę i podsmaż. Jajka posól i popieprz, dodaj szczypiorek, ser i wędlinę (jeszcze ciepłą). Wymieszaj. Patelnię wytrzyj, rozgrzej na niej resztę oliwy i masła, wlej masę jajeczną, wymieszaj. Gdy omlet będzie prawie ścięty, podnieś patelnię przechyl ją i kilka razy energicznie uderz u nasady rączki, aby omlet zwinął się w rogal. Zsuń na talerz i posyp ziołami. Uwaga: aby zrobić omlet, musisz mieć praktycznie tylko jajka, tłuszcz, sól i pieprz. Reszta zależy wyłącznie od tego, co zostało w Twojej lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej