Omlet, czyli sprzątanie lodówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet, czyli sprzątanie lodówki

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W lodówce są same resztki. Trochę wędliny i sera – przyznaję, trochę zeschniętego, kilka jajek. Trzeba iść na zakupy, bo nie ma co jeść. Ale chwileczkę - najpierw trzeba zrobić porządek. Oto przepis na OMLET, CZYLI SPRZĄTANIE LODÓWKI

Krok 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj łyżkę masła. Gdy masło się spieni, wrzuć wędlinę i podsmaż. Jajka posól i popieprz, dodaj szczypiorek, ser i wędlinę (jeszcze ciepłą). Wymieszaj. Patelnię wytrzyj, rozgrzej na niej resztę oliwy i masła, wlej masę jajeczną, wymieszaj. Gdy omlet będzie prawie ścięty, podnieś patelnię przechyl ją i kilka razy energicznie uderz u nasady rączki, aby omlet zwinął się w rogal. Zsuń na talerz i posyp ziołami. Uwaga: aby zrobić omlet, musisz mieć praktycznie tylko jajka, tłuszcz, sól i pieprz. Reszta zależy wyłącznie od tego, co zostało w Twojej lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet, czyli sprzątanie lodówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej