
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W lodówce są same resztki. Trochę wędliny i sera – przyznaję, trochę zeschniętego, kilka jajek. Trzeba iść na zakupy, bo nie ma co jeść. Ale chwileczkę - najpierw trzeba zrobić porządek. Oto przepis na OMLET, CZYLI SPRZĄTANIE LODÓWKI
Krok 2
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj łyżkę masła. Gdy masło się spieni, wrzuć wędlinę i podsmaż. Jajka posól i popieprz, dodaj szczypiorek, ser i wędlinę (jeszcze ciepłą). Wymieszaj. Patelnię wytrzyj, rozgrzej na niej resztę oliwy i masła, wlej masę jajeczną, wymieszaj. Gdy omlet będzie prawie ścięty, podnieś patelnię przechyl ją i kilka razy energicznie uderz u nasady rączki, aby omlet zwinął się w rogal. Zsuń na talerz i posyp ziołami. Uwaga: aby zrobić omlet, musisz mieć praktycznie tylko jajka, tłuszcz, sól i pieprz. Reszta zależy wyłącznie od tego, co zostało w Twojej lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej