Szybkie knedle ze śliwkami węgierkami - jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Słodkie węgierskie knedle ze śliwką

Autor: ewelka13

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

25 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki należy ugotować, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki. Gdy ostygną należy szybko zagnieść je z jajkiem i solą, podsypując mąką. Żeby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie trzeba oderwać mały kawałek ciasta, ulepić kulkę i ugotować ją we wrzątku. Jeżeli będzie za miękka trzeba dodać do ciasta więcej mąki. Gotowe ciasto należy pokroić na kawałki, w środek wcisnąć śliwkę i uformować kształt knedla. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.

Krok 2

Porcjami należy wkładać knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Wyjmować łyżką i dokładnie osączyć. Podawać polane tartą bułką zarumienioną na maśle lub śmietaną. Dla smaku można posypać cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej