
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 kilogram
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki należy ugotować, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki. Gdy ostygną należy szybko zagnieść je z jajkiem i solą, podsypując mąką. Żeby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie trzeba oderwać mały kawałek ciasta, ulepić kulkę i ugotować ją we wrzątku. Jeżeli będzie za miękka trzeba dodać do ciasta więcej mąki. Gotowe ciasto należy pokroić na kawałki, w środek wcisnąć śliwkę i uformować kształt knedla. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Krok 2
Porcjami należy wkładać knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Wyjmować łyżką i dokładnie osączyć. Podawać polane tartą bułką zarumienioną na maśle lub śmietaną. Dla smaku można posypać cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej