
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 kilogram
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki należy ugotować, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki. Gdy ostygną należy szybko zagnieść je z jajkiem i solą, podsypując mąką. Żeby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie trzeba oderwać mały kawałek ciasta, ulepić kulkę i ugotować ją we wrzątku. Jeżeli będzie za miękka trzeba dodać do ciasta więcej mąki. Gotowe ciasto należy pokroić na kawałki, w środek wcisnąć śliwkę i uformować kształt knedla. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Krok 2
Porcjami należy wkładać knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Wyjmować łyżką i dokładnie osączyć. Podawać polane tartą bułką zarumienioną na maśle lub śmietaną. Dla smaku można posypać cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej