
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 kilogram
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki należy ugotować, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki. Gdy ostygną należy szybko zagnieść je z jajkiem i solą, podsypując mąką. Żeby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie trzeba oderwać mały kawałek ciasta, ulepić kulkę i ugotować ją we wrzątku. Jeżeli będzie za miękka trzeba dodać do ciasta więcej mąki. Gotowe ciasto należy pokroić na kawałki, w środek wcisnąć śliwkę i uformować kształt knedla. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Krok 2
Porcjami należy wkładać knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Wyjmować łyżką i dokładnie osączyć. Podawać polane tartą bułką zarumienioną na maśle lub śmietaną. Dla smaku można posypać cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej