Czarna fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna fasola

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

100 gramów

4 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę umyj pod zimną wodą, a następnie zalej 8 szklankami zimnej, przegotowanej wody i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, odcedź i ugnieć widelcem.

Krok 2

Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni.

Krok 3

Dodaj fasolę i pokruszony biały ser. Dopraw solą. Wlej wywar.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czarną fasolę trzeba najpierw namaczać przez 12 godzin, a później gotować przez około godzinę – najlepiej w tej samej wodzie. Jej smak wynagrodzi ci długi czas oczekiwania!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
15 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej