
Składniki
3 łyżki
0.2 szklanki
3 sztuki
0.2 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
150 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szyjki rakowe sparz, odsącz i posiekaj drobno.
Krok 2
Dodaj do nich ryż, koperek oraz dwa żółtka utarte z dwoma łyżkami masła.
Krok 3
Dopraw pieprzem i solą i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Z masy uformuj wałeczki o długości 6 cm i średnicy 2 cm.
Krok 5
Na jednym talerzu rozsyp mąkę, na drugim bułkę tartą, a na trzecim jajko roztrzepane z łyżką wody.
Krok 6
Wałeczki panieruj w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż na oleju, do czasu gdy będą rumiane ze wszystkich stron.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej