
Składniki
3 łyżki
0.2 szklanki
3 sztuki
0.2 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
150 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szyjki rakowe sparz, odsącz i posiekaj drobno.
Krok 2
Dodaj do nich ryż, koperek oraz dwa żółtka utarte z dwoma łyżkami masła.
Krok 3
Dopraw pieprzem i solą i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Z masy uformuj wałeczki o długości 6 cm i średnicy 2 cm.
Krok 5
Na jednym talerzu rozsyp mąkę, na drugim bułkę tartą, a na trzecim jajko roztrzepane z łyżką wody.
Krok 6
Wałeczki panieruj w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż na oleju, do czasu gdy będą rumiane ze wszystkich stron.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej