Zapiekanka z puree ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z puree ziemniaczanym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

null

null

4 sztuki

null

1 szklanka

null

750 gramów

400 gramów

null

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zalej osoloną wodą i gotuj przez 20 minut. Odcedź, obierz i zbij tłuczkiem.

Krok 2

Do ziemniaków dodaj mleko oraz masło i utrzyj na gładką masę.

Krok 3

Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.

Krok 4

Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj mięso, wymieszaj i smaż przez kilka minut.

Krok 5

Obrane pomidory pokrój w ćwiartki i razem z odsączoną fasolą dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw ketchupem, papryką.

Krok 6

Część puree przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłóż następnie mięso i przykryj puree.

Krok 7

Górę zapiekanki posyp serem.

Krok 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej