Zapiekanka z puree ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z puree ziemniaczanym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

null

null

4 sztuki

null

1 szklanka

null

750 gramów

400 gramów

null

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zalej osoloną wodą i gotuj przez 20 minut. Odcedź, obierz i zbij tłuczkiem.

Krok 2

Do ziemniaków dodaj mleko oraz masło i utrzyj na gładką masę.

Krok 3

Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.

Krok 4

Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj mięso, wymieszaj i smaż przez kilka minut.

Krok 5

Obrane pomidory pokrój w ćwiartki i razem z odsączoną fasolą dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw ketchupem, papryką.

Krok 6

Część puree przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłóż następnie mięso i przykryj puree.

Krok 7

Górę zapiekanki posyp serem.

Krok 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej