Zapiekanka z puree ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z puree ziemniaczanym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

null

null

4 sztuki

null

1 szklanka

null

750 gramów

400 gramów

null

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zalej osoloną wodą i gotuj przez 20 minut. Odcedź, obierz i zbij tłuczkiem.

Krok 2

Do ziemniaków dodaj mleko oraz masło i utrzyj na gładką masę.

Krok 3

Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.

Krok 4

Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj mięso, wymieszaj i smaż przez kilka minut.

Krok 5

Obrane pomidory pokrój w ćwiartki i razem z odsączoną fasolą dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw ketchupem, papryką.

Krok 6

Część puree przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłóż następnie mięso i przykryj puree.

Krok 7

Górę zapiekanki posyp serem.

Krok 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej