
Składniki
750 gramów
1 sztuka
null
null
4 sztuki
null
1 szklanka
null
750 gramów
400 gramów
null
2 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zalej osoloną wodą i gotuj przez 20 minut. Odcedź, obierz i zbij tłuczkiem.
Krok 2
Do ziemniaków dodaj mleko oraz masło i utrzyj na gładką masę.
Krok 3
Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.
Krok 4
Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj mięso, wymieszaj i smaż przez kilka minut.
Krok 5
Obrane pomidory pokrój w ćwiartki i razem z odsączoną fasolą dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw ketchupem, papryką.
Krok 6
Część puree przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłóż następnie mięso i przykryj puree.
Krok 7
Górę zapiekanki posyp serem.
Krok 8
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej