Zapiekanka z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z tuńczyka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKA ma jeden sekret. To chipsy ziemniaczane. Dzięki nim na wierzchu powstaje chrupiąca skorupka. Możesz eksperymentować z rodzajem chipsów, ale według mnie najlepsze są zwykłe, solone. Paprykowych nie polecam.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Na patelni rozpuść masło, oprósz mąką i podgrzewaj 2 minuty, stale mieszając. Powoli wlewaj mleko, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, a powstanie gęsty sos beszamelowy. Dodaj do sosu osączonego i rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę, wymieszaj. Wsyp ser, ponownie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż plasterki pomidora, oprósz je solą i pieprzem, posmaruj sosem tuńczykowym i posyp chipsami. Piecz 10-15 minut, a potem zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i zapiekaj jeszcze 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
18 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej