Zapiekanka z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z tuńczyka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKA ma jeden sekret. To chipsy ziemniaczane. Dzięki nim na wierzchu powstaje chrupiąca skorupka. Możesz eksperymentować z rodzajem chipsów, ale według mnie najlepsze są zwykłe, solone. Paprykowych nie polecam.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Na patelni rozpuść masło, oprósz mąką i podgrzewaj 2 minuty, stale mieszając. Powoli wlewaj mleko, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, a powstanie gęsty sos beszamelowy. Dodaj do sosu osączonego i rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę, wymieszaj. Wsyp ser, ponownie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż plasterki pomidora, oprósz je solą i pieprzem, posmaruj sosem tuńczykowym i posyp chipsami. Piecz 10-15 minut, a potem zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i zapiekaj jeszcze 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Leczo z boczkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej