Dania i potrawy z serem szwajcarskim | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem szwajcarskim

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ser szwajcarskiSer szwajcarski

Jeśli kupować zegarek, to szwajcarski, a jeśli kosztować serów, to… też szwajcarskich! Serowarskie wyroby obejmują gatunki miękkie, półmiękkie, półtwarde i twarde. Brzmi jak spełnienie marzeń każdego seromaniaka! O ile większość kucharzy kojarzy pełen dziur ementaler, to z wymieniem kolejnych rodzajów serów szwajcarskich niektóre osoby mogą mieć problem. Po dzisiejszej lekcji gotowania uzupełnicie nie tylko wiedzę, ale także spiżarnie. Szwajcarskim specjałom trudno będzie się oprzeć.

Dla kogo?

Dociekliwi amatorzy gotowania nie poprzestają wyłącznie na najpopularniejszych gatunkach. Ser serowi nierówny – każdy ma swoje odmienne walory i nadaje się do różnego rodzaju dań. Wspomniany ementaler może gościć na kanapkach i daniach na gorąco. Słynny wśród szefów kuchni gruyère ma łagodny, lekko orzechowy smak i jest stworzony do roztapiania w charakterystycznym dla szwajcarskiej kuchni fondue. Gatunek znany jako appenzeller jest produkowany zgodnie z recepturą, która liczy sobie już 700 lat! Nie ma to jak gotowanie z tradycjami.

Na jaką okazję?

Szwajcarskie sery kojarzą się z posiedzeniami przy stole w czasie długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Wtedy fondue smakuje najlepiej! Warto zapoznać się także z raclette – to zarówno nazwa miękkiego sera, jak i potrawy przygotowywanej przy pomocy elektrycznego grilla. Na sam widok roztopionego sera i dodatków do niego ślinka cieknie. To pierwszorzędny pomysł na atrakcję podczas imprezy. Goście wciągną się w przygotowywanie przekąsek bardziej niż w kalambury.

Czy wiesz, że?

W przeszłości ser nie był sprzedawany na wagę, lecz na sztuki. Z tego powodu dziury w serowych porcjach traktowane były jak poważna wada produktu, obniżająca jego wartość. Dziś dziury są znakiem rozpoznawczym znakomitego ementalera, więc im ich więcej, tym lepiej.

Dla urozmaicenia:

Chcecie jeszcze wnikliwiej zbadać szwajcarską kuchnię? Przygotujcie na obiad capuns, czyli odpowiednik naszych gołąbków. Farsz, który składa się z sera, jajek, mąki, mleka i suszonego mięsa lub kiełbasy, należy owinąć zblanszowanymi liśćmi boćwiny.