Dania i potrawy z serem szwajcarskim | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem szwajcarskim

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (16)

Wrapy z kurczakiem i warzywami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Wrapy z kurczakiem i warzywami prawdę ci powiedzą. Ile razy w ciągu dnia sięgasz po przekąski? Il...
Faszerowane muszle makaronowe
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prost...
Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką – to oryginalny sposób na makarono...
Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki makaronowe to bardzo szeroka kategoria dań. Przyrządzić je można na wiele sposobów: z...
Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Do czego wykorzystać pomidorki koktajlowe? Przepisy na dania z tym pysznym warzywem to nie tylko...
Sos beszamelowy – śmietanowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos beszamelowy to uniwersalny dodatek do różnych dań. Dzięki swojemu lekko śmietanowemu posmakow...
Placek lotaryński
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Placek lotaryński to smaczna i pomysłowa alternatywa dla pizzy i tortilli. Doskonale nadaje się n...
Makaron 4 sery
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
4 sery to makaron, który przygotujesz w dwóch prostych krokach. Zacznij od sosu. Na margarynie po...
Zupa cebulowa z pomidorkami cherry - VIDEO
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowuje się ją na wiele sposobów. Jest wyrazista, gęsta i delikatnie pikantna. Zupa pomidoro...
Sos serowy do makaronu
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gotowy w kwadrans, kremowy i bardzo aromatyczny ciepły sos serowy do makaronu to prawdziwy czarod...
Suflet z pieczonej dyni
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Suflet to potrawa, która kojarzy się z wysokim stopniem trudności, z którym poradzą sobie wyłączn...
Krokiety z szynką
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne serowe krokiety z szynką to świetny sposób na smaczną przekąskę. Dobrze komponująca się...
Ciasteczka z sera i rozmarynu
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasteczka z sera i rozmarynu możesz podawać jako przekąskę lub dodatek do zupy. Świetnie sprawdz...
Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron z sosem pomidorowym to kulinarny klasyk – prostym sposobem na jego urozmaicenie jest doda...
Zapiekane cykorie
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zapiekanka z grzanek
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ser szwajcarskiSer szwajcarski

Jeśli kupować zegarek, to szwajcarski, a jeśli kosztować serów, to… też szwajcarskich! Serowarskie wyroby obejmują gatunki miękkie, półmiękkie, półtwarde i twarde. Brzmi jak spełnienie marzeń każdego seromaniaka! O ile większość kucharzy kojarzy pełen dziur ementaler, to z wymieniem kolejnych rodzajów serów szwajcarskich niektóre osoby mogą mieć problem. Po dzisiejszej lekcji gotowania uzupełnicie nie tylko wiedzę, ale także spiżarnie. Szwajcarskim specjałom trudno będzie się oprzeć.

Dla kogo?

Dociekliwi amatorzy gotowania nie poprzestają wyłącznie na najpopularniejszych gatunkach. Ser serowi nierówny – każdy ma swoje odmienne walory i nadaje się do różnego rodzaju dań. Wspomniany ementaler może gościć na kanapkach i daniach na gorąco. Słynny wśród szefów kuchni gruyère ma łagodny, lekko orzechowy smak i jest stworzony do roztapiania w charakterystycznym dla szwajcarskiej kuchni fondue. Gatunek znany jako appenzeller jest produkowany zgodnie z recepturą, która liczy sobie już 700 lat! Nie ma to jak gotowanie z tradycjami.

Na jaką okazję?

Szwajcarskie sery kojarzą się z posiedzeniami przy stole w czasie długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Wtedy fondue smakuje najlepiej! Warto zapoznać się także z raclette – to zarówno nazwa miękkiego sera, jak i potrawy przygotowywanej przy pomocy elektrycznego grilla. Na sam widok roztopionego sera i dodatków do niego ślinka cieknie. To pierwszorzędny pomysł na atrakcję podczas imprezy. Goście wciągną się w przygotowywanie przekąsek bardziej niż w kalambury.

Czy wiesz, że?

W przeszłości ser nie był sprzedawany na wagę, lecz na sztuki. Z tego powodu dziury w serowych porcjach traktowane były jak poważna wada produktu, obniżająca jego wartość. Dziś dziury są znakiem rozpoznawczym znakomitego ementalera, więc im ich więcej, tym lepiej.

Dla urozmaicenia:

Chcecie jeszcze wnikliwiej zbadać szwajcarską kuchnię? Przygotujcie na obiad capuns, czyli odpowiednik naszych gołąbków. Farsz, który składa się z sera, jajek, mąki, mleka i suszonego mięsa lub kiełbasy, należy owinąć zblanszowanymi liśćmi boćwiny.