Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym
łatwe
1014 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
2 sztuki
100 mililitrów
150 gramów
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj, pokrój w cienkie paski lub używając specjalnej tarki – mandoliny z odpowiednimi nożami, pokrój w długi makaron.

Krok 2
Mięso mielone pomieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, nada ono kotlecikom odpowiedniego smaku. Z doprawionego mięsa uformuj jak najmniejsze kulki, obsmaż je na patelni przełóż na bok.

Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj śmietanę i posiekany koperek, wrzuć na powrót mięsne kulki, całość chwilę gotuj, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Wszystko razem chwilę zamieszaj, tak aby cukinia zmiękła.

Krok 4
Gotową potrawę przełóż do odpowiedniego naczynia, posyp z wierzchu tartym serem wymieszanym z bułką i zapiecz na złoty kolor około 5 minut pod górna grzałką piekarnika.


Dobra rada:
Dla smaku możesz dodać kilka łyżek kaparów, wzmocnią one smak całej potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejInne przepisy
Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym
Szukasz sposobu na zapiekankę inną niż zwykle? Dobrą alternatywą dla ziemniaków czy klasycznego makaronu będzie makaron z cukinii. Warzywo pokrojone w długie paski świetnie zastąpi spaghetti, a ponadto będzie dobrze smakowało w połączeniu z innymi dodatkami. Cukinia świetnie skomponuje się z pomidorem, dodaj więc do dania przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zacznij jednak od podsmażenia mięsnych klopsików. Staraj się formować je w niewielkie kulki. Następnie przygotuj sos koperkowy i podduś chwilę na patelni wszystkie składniki dania, łącznie z cukinią. Dzięki temu smaki zaczną się przenikać, a cukinia zmięknie i zacznie przypominać makaron. Po przełożeniu dania do naczynia żaroodpornego, posyp je tartym parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Sięgnij np. po japońską bułkę typu panko, która zawiera duże kawałki pieczywa, dzięki czemu jest bardziej chrupiąca niż klasyczna. Jeśli używasz zwykłej panierki, dobrym pomysłem będzie dodatek pokruszonych sucharków. Dzięki temu na powierzchni zapiekanki utworzy się złocista, chrupiąca skórka. Spróbuj!



































