Pulpety z cukinią w sosie koperkowym - mielone | Przepisy.pl pixel

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
616 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

774 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1014 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

100 mililitrów

150 gramów

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, pokrój w cienkie paski lub używając specjalnej tarki – mandoliny z odpowiednimi nożami, pokrój w długi makaron.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone pomieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, nada ono kotlecikom odpowiedniego smaku. Z doprawionego mięsa uformuj jak najmniejsze kulki, obsmaż je na patelni przełóż na bok.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj śmietanę i posiekany koperek, wrzuć na powrót mięsne kulki, całość chwilę gotuj, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Wszystko razem chwilę zamieszaj, tak aby cukinia zmiękła.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę przełóż do odpowiedniego naczynia, posyp z wierzchu tartym serem wymieszanym z bułką i zapiecz na złoty kolor około 5 minut pod górna grzałką piekarnika.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla smaku możesz dodać kilka łyżek kaparów, wzmocnią one smak całej potrawy.

10

Opinie o przepisie

  • MP

    MP , 11.05.2025

    Trochę pracochłonne ale pyszne. Ja dodałam do sosu sól i pieprz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • A

    A , 11.04.2025

    Ile gramów cukinii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kinga Dusik

    Kinga Dusik , 25.10.2016

    Czy z czymś to sie podaje??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Ijuż

    Magdalena Ijuż , 02.10.2016

    pracochłonne ale za to wspaniałe! !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agu La

    Agu La , 01.10.2016

    dla mnie rewelacja. wszyscy sie zajadali.zapisuje na pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Kopeć

    Sandra Kopeć , 25.09.2016

    daje rade :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Madej

    Marcin Madej , 23.09.2016

    Delikatny smak. Naprawdę pyszne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Liszewska

    Beata Liszewska , 22.09.2016

    Ale mi smaku żeście narobili...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusiak Laszczakowski

    Tadeusiak Laszczakowski , 22.09.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowymMakaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym

Szukasz sposobu na zapiekankę inną niż zwykle? Dobrą alternatywą dla ziemniaków czy klasycznego makaronu będzie makaron z cukinii. Warzywo pokrojone w długie paski świetnie zastąpi spaghetti, a ponadto będzie dobrze smakowało w połączeniu z innymi dodatkami. Cukinia świetnie skomponuje się z pomidorem, dodaj więc do dania przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zacznij jednak od podsmażenia mięsnych klopsików. Staraj się formować je w niewielkie kulki. Następnie przygotuj sos koperkowy i podduś chwilę na patelni wszystkie składniki dania, łącznie z cukinią. Dzięki temu smaki zaczną się przenikać, a cukinia zmięknie i zacznie przypominać makaron. Po przełożeniu dania do naczynia żaroodpornego, posyp je tartym parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Sięgnij np. po japońską bułkę typu panko, która zawiera duże kawałki pieczywa, dzięki czemu jest bardziej chrupiąca niż klasyczna. Jeśli używasz zwykłej panierki, dobrym pomysłem będzie dodatek pokruszonych sucharków. Dzięki temu na powierzchni zapiekanki utworzy się złocista, chrupiąca skórka. Spróbuj!