Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

610 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

727 osób wydrukowało

Pobierz pdf

952 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

100 mililitrów

150 gramów

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, pokrój w cienkie paski lub używając specjalnej tarki – mandoliny z odpowiednimi nożami, pokrój w długi makaron.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone pomieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, nada ono kotlecikom odpowiedniego smaku. Z doprawionego mięsa uformuj jak najmniejsze kulki, obsmaż je na patelni przełóż na bok.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj śmietanę i posiekany koperek, wrzuć na powrót mięsne kulki, całość chwilę gotuj, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Wszystko razem chwilę zamieszaj, tak aby cukinia zmiękła.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę przełóż do odpowiedniego naczynia, posyp z wierzchu tartym serem wymieszanym z bułką i zapiecz na złoty kolor około 5 minut pod górna grzałką piekarnika.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla smaku możesz dodać kilka łyżek kaparów, wzmocnią one smak całej potrawy.

7

Opinie o przepisie

  • Kinga Dusik

    Kinga Dusik , 25.10.2016

    Czy z czymś to sie podaje??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Ijuż

    Magdalena Ijuż , 02.10.2016

    pracochłonne ale za to wspaniałe! !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agu La

    Agu La , 01.10.2016

    dla mnie rewelacja. wszyscy sie zajadali.zapisuje na pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Kopeć

    Sandra Kopeć , 25.09.2016

    daje rade :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Madej

    Marcin Madej , 23.09.2016

    Delikatny smak. Naprawdę pyszne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Liszewska

    Beata Liszewska , 22.09.2016

    Ale mi smaku żeście narobili...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusiak Laszczakowski

    Tadeusiak Laszczakowski , 22.09.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowymMakaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym

Szukasz sposobu na zapiekankę inną niż zwykle? Dobrą alternatywą dla ziemniaków czy klasycznego makaronu będzie makaron z cukinii. Warzywo pokrojone w długie paski świetnie zastąpi spaghetti, a ponadto będzie dobrze smakowało w połączeniu z innymi dodatkami. Cukinia świetnie skomponuje się z pomidorem, dodaj więc do dania przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zacznij jednak od podsmażenia mięsnych klopsików. Staraj się formować je w niewielkie kulki. Następnie przygotuj sos koperkowy i podduś chwilę na patelni wszystkie składniki dania, łącznie z cukinią. Dzięki temu smaki zaczną się przenikać, a cukinia zmięknie i zacznie przypominać makaron. Po przełożeniu dania do naczynia żaroodpornego, posyp je tartym parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Sięgnij np. po japońską bułkę typu panko, która zawiera duże kawałki pieczywa, dzięki czemu jest bardziej chrupiąca niż klasyczna. Jeśli używasz zwykłej panierki, dobrym pomysłem będzie dodatek pokruszonych sucharków. Dzięki temu na powierzchni zapiekanki utworzy się złocista, chrupiąca skórka. Spróbuj!