Tarta pomarańczowa z bezą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

49

613 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

120 gramów

0.5 sztuki

60 gramów

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

nadzienie pomarańczowe:

5 sztuk

120 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 opakowania

2 łyżki

100 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżeczki

beza włoska:

3 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: Do misy wsypać wszystkie składniki i wymieszać do połączenia w jednolitą masę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm i przekładamy do formy dobrze wyklepując boki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i na niego wysypujemy kaszę gryczaną lub ryż. Dzięki temu nasze ciasto nie będzie rosnąć a boki zachowają swój kształt.

Tarta pomarańczowa z bezą - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 220°C a następnie obniżamy temp. do 200°C i wstawiamy ciasto. Pieczemy 15 minut. Po wyjęciu usuwamy papier z obciążeniem i wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut do lekkiego zarumienienia się. Wyjmujemy gorący spód i przygotowujemy nadzienie.

Tarta pomarańczowa z bezą - Krok 2

Krok 3

Nadzienie pomarańczowe: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować np. blenderem. Powinna powstać gładka rzadka masa. Na wstępie upieczona tarta wylać masę pomarańczową. Piec 30 minut w temp. 180°C, aż wierzch masy się zetnie. Można przykryć folią aluminiową (nie powinna ona dotykać nadzienia),by zbyt mocno się nie przypiekła. Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Tarta pomarańczowa z bezą - Krok 3

Krok 4

Beza włoska: W misie miksera umieszczamy białka (miska powinna być sucha, bez śladów tłuszczu, białka idealnie oddzielone od żółtek). Do białek wsypujemy część cukru i ubijamy. Kiedy białka zaczną nabierać objętości, wsypujemy resztę cukru i ubijamy ok. 3-5 minut do uzyskania sztywnej konsystencji.

Tarta pomarańczowa z bezą - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowaną bezę przekładamy na wystudzoną tartę, łopatką robiąc fale. Bezę można też nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego. Bezę delikatnie opalamy opalarką. Dodatkowo możemy opaloną bezę udekorować suszonymi plastrami pomarańczy.

Tarta pomarańczowa z bezą - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Joanna Ewa Apoń

    Joanna Ewa Apoń, 19.02.2018

    wyszło ładne, ale niesmaczne. nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Ewa Apoń

    Joanna Ewa Apoń, 27.01.2018

    budyń gotować czy dodać suchy? jakoś niejasno jest napisane. Kasi do ciasta 0,5g? to chyba błąd, chodzi o 0,5 opakowania, tak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Wyszomierska

    Gabriela Wyszomierska, 25.01.2018

    Ale jak wykonać to nadzienie pomarańczowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo, 22.12.2016

    idealne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta pomarańczowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta pomarańczowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta pomarańczowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta pomarańczowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta pomarańczowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta pomarańczowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta pomarańczowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta pomarańczowa z beząTarta pomarańczowa z bezą

Kwaskowata nuta cytrusowa przełamana słodką bezą – to wyśmienita kompozycja na wyjątkową okazję lub domowe przyjęcie. Jej przygotowanie zacznij od przygotowania spodu. W tym celu wsyp do suchej misy wszystkie niezbędne składniki, m.in. dwa rodzaje mąki, cukier, żółtka i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Mieszaj je do momentu połączenia w jednolitą masę, a następnie ją rozwałkuj. Przełóż do okrągłej formy, dokładnie wyklejając jej boki. Na tak przygotowane ciasto wyłóż papier do pieczenia i wysyp na niego kaszę gryczaną – dzięki temu spód zachowa swój kształt. Po upieczeniu usuń papier z obciążeniem i wstaw ciasto jeszcze raz do piekarnika, by lekko się zarumieniło. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia pomarańczowego i podpieczenie go, by wierzch masy się ściął. Po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce należy już tylko przyrządzić i wyłożyć na wystudzoną tartę włoską bezę – pamiętaj, by za pomocą łopatki zrobić w niej fale, co sprawi, że gotowa tarta będzie się wspaniale prezentowała na stole. Dodatkowo, bezę możesz opalić i udekorować plastrami suszonej pomarańczy. Podawaj do mrożonej kawy lub herbaty.