Tarta szparagowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

400 gramów

250 mililitrów

50 gramów

500 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj mleko razem z margaryną, po czym zalej kromki chleba i pozostaw, aż chleb będzie miękki.

Krok 2

Ubij jajka, po czym wymieszaj je z pokruszoną kostką Knorr, szparagami pokrojonymi w duże kawałki oraz startym żółtym serem.

Krok 3

Wyciągnij chleb z mleka i dodaj do jajek ze szparagami. Lekko wymieszaj.

Krok 4

Wysmaruj naczynie do pieczenia tarty olejem lub masłem i posyp odrobiną mąki.

Krok 5

Przełóż masę do naczynia, posyp odrobiną pieprzu kajeńskiego i piecz przez 30 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta szparagowaTarta szparagowa

Tarta najczęściej składa się z podstawy wykonanej z kruchego lub francuskiego ciasta. Można ją podać ze słodkimi dodatkami, ale także w formie słonego wypieku. Jeżeli szukasz alternatywy dla tych popularnych wersji tarty, koniecznie wypróbuj, jak smakuje wykonana na bazie ciemnego chleba. Aby uzyskać miękką konsystencję pieczywa, rozmocz go w zagotowanym wraz z kostką do pieczenia mleku. Składnikiem, który połączy spód będą ubite jajka. Dodaj do nich pokruszoną przyprawę i starty ser. Jednym z najważniejszych elementów dania są pokrojone szparagi. W zależności od tego, jaki rodzaj lubisz, dodaj ich zieloną lub białą odmianę. Całość wymieszaj z rozmoczonym ciemnym chlebem. Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia i dopraw pieprzem cayenne. Jako dodatek do gotowej tarty dobrze sprawdzą się pomidorki koktajlowe, zielone oliwki lub rukola pokropiona odrobiną oliwy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Skorzystaj z przepisu na tartę szparagową!