Szpinakowe kolanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowe kolanka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

8

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

1 szklanka

150 gramów

2 szczypty

3 szczypty

3 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. wskazań na opakowaniu.

Krok 2

Na maśle podsmażamy szpinak. Początkowo będzie go bardzo dużo, ale po chwili zostanie dosłownie garstka (szpinak pod wpływem ciepła bardzo traci na objętości).

Krok 3

Do podsmażonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, kosteczkę pietruszkową, sól i pieprz. Smażymy około 2-3 minuty a następnie dodajemy zmiksowaną z mascarpone kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu kolejne 3-4 minuty.

Krok 4

Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy do niego makaron i mieszamy. Serwujemy po około 15 minutach (w tym czasie makaron "wciągnie" odrobinę sosy i będzie bardziej aromatyczny).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej