Szpinakowe kolanka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

1 szklanka

150 gramów

2 szczypty

3 szczypty

3 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. wskazań na opakowaniu.

Krok 2

Na maśle podsmażamy szpinak. Początkowo będzie go bardzo dużo, ale po chwili zostanie dosłownie garstka (szpinak pod wpływem ciepła bardzo traci na objętości).

Krok 3

Do podsmażonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, kosteczkę pietruszkową, sól i pieprz. Smażymy około 2-3 minuty a następnie dodajemy zmiksowaną z mascarpone kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu kolejne 3-4 minuty.

Krok 4

Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy do niego makaron i mieszamy. Serwujemy po około 15 minutach (w tym czasie makaron "wciągnie" odrobinę sosy i będzie bardziej aromatyczny).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej