Szpinakowe kolanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowe kolanka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

7

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

1 szklanka

150 gramów

2 szczypty

3 szczypty

3 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. wskazań na opakowaniu.

Krok 2

Na maśle podsmażamy szpinak. Początkowo będzie go bardzo dużo, ale po chwili zostanie dosłownie garstka (szpinak pod wpływem ciepła bardzo traci na objętości).

Krok 3

Do podsmażonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, kosteczkę pietruszkową, sól i pieprz. Smażymy około 2-3 minuty a następnie dodajemy zmiksowaną z mascarpone kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu kolejne 3-4 minuty.

Krok 4

Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy do niego makaron i mieszamy. Serwujemy po około 15 minutach (w tym czasie makaron "wciągnie" odrobinę sosy i będzie bardziej aromatyczny).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej