Szpinakowe kolanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowe kolanka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

8

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

1 szklanka

150 gramów

2 szczypty

3 szczypty

3 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. wskazań na opakowaniu.

Krok 2

Na maśle podsmażamy szpinak. Początkowo będzie go bardzo dużo, ale po chwili zostanie dosłownie garstka (szpinak pod wpływem ciepła bardzo traci na objętości).

Krok 3

Do podsmażonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, kosteczkę pietruszkową, sól i pieprz. Smażymy około 2-3 minuty a następnie dodajemy zmiksowaną z mascarpone kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu kolejne 3-4 minuty.

Krok 4

Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy do niego makaron i mieszamy. Serwujemy po około 15 minutach (w tym czasie makaron "wciągnie" odrobinę sosy i będzie bardziej aromatyczny).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowe kolanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sznycel po wiedeńsku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej