Tort (Ciasto) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tort (Ciasto)

Autor: Jessica Adamska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

150 mililitrów

150 mililitrów

2 łyżki

50 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

750 gramów

500 gramów

2 łyżeczki

4 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad, dodać rozpuszczoną żelatynę.Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować 1/3 szklanki ponczu (na tej warstwie biszkoptu trzyma się cały tort, nie może być zbyt mokra). Na blat wyłożyć połowę szklanki dżemu, równo wysmarować nim blat, następnie wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo - limonkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować go i posmarować resztą dżemu, następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu śmietankowo - limonkowego, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Na boki i wierzch tortu wyłożyć pozostały krem śmietankowo - limonkowy, wyrównać. Boki tortu obsypać wiórkami z białej czekolady. Na wierzchu tortu wykonać rozetki z kremu.W rozetki powkładać limonki. Przed samym podaniem udekorować świeżymi listkami mięty

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej