Tort (Ciasto) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort (Ciasto)

Autor: Jessica Adamska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

150 mililitrów

150 mililitrów

2 łyżki

50 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

750 gramów

500 gramów

2 łyżeczki

4 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad, dodać rozpuszczoną żelatynę.Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować 1/3 szklanki ponczu (na tej warstwie biszkoptu trzyma się cały tort, nie może być zbyt mokra). Na blat wyłożyć połowę szklanki dżemu, równo wysmarować nim blat, następnie wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo - limonkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować go i posmarować resztą dżemu, następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu śmietankowo - limonkowego, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Na boki i wierzch tortu wyłożyć pozostały krem śmietankowo - limonkowy, wyrównać. Boki tortu obsypać wiórkami z białej czekolady. Na wierzchu tortu wykonać rozetki z kremu.W rozetki powkładać limonki. Przed samym podaniem udekorować świeżymi listkami mięty

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej