Tort (Ciasto) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort (Ciasto)

Autor: Jessica Adamska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

150 mililitrów

150 mililitrów

2 łyżki

50 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

750 gramów

500 gramów

2 łyżeczki

4 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad, dodać rozpuszczoną żelatynę.Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować 1/3 szklanki ponczu (na tej warstwie biszkoptu trzyma się cały tort, nie może być zbyt mokra). Na blat wyłożyć połowę szklanki dżemu, równo wysmarować nim blat, następnie wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo - limonkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować go i posmarować resztą dżemu, następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu śmietankowo - limonkowego, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Na boki i wierzch tortu wyłożyć pozostały krem śmietankowo - limonkowy, wyrównać. Boki tortu obsypać wiórkami z białej czekolady. Na wierzchu tortu wykonać rozetki z kremu.W rozetki powkładać limonki. Przed samym podaniem udekorować świeżymi listkami mięty

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort (Ciasto) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej