Szybkie bitki wieprzowe z musztardą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

161 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

445 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 szklanki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij lekko tłuczkiem.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej Ramę smaż jak szef kuchni i przesmaż cebulę.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 3

Krok 4

Mięso oprósz mąką i dodaj do cebuli. Smaż, aż będzie rumiane z obu stron.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 4

Krok 5

Wlej 300 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 5

Krok 6

Dodaj śmietanę i musztardę. Duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso zmięknie i sos zgęstnieje. Bitki doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie bitki wieprzowe z musztardąSzybkie bitki wieprzowe z musztardą

Masz w lodówce kawałek schabu i chciałabyś zrobić pyszny obiad, gotowy w pół godziny? Wystarczy kilka dodatkowych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni, a wyśmienity obiad w postaci bitek wieprzowych jest w zasięgu twojej ręki. Do wieprzowiny pokrojonej w plastry i rozbitej tłuczkiem dodaj cebulę. Następnie całość obsmaż, zaczynając od samej cebuli. Wyrazisty smak zapewni potrawie dodanie do sosu łyżki musztardy. Dzięki temu danie zyska niecodziennego charakteru i zaskoczy tych, którym bitki kojarzą się z klasyczną polską kuchnią. Wystarczy ponadto, że ugotujesz do mięsa ziemniaki oraz przygotujesz szybką surówkę i obiad dla całej rodziny będzie gotowy. Gdy masz więcej czasu możesz zastąpić ziemniaki domowymi kopytkami. Ta propozycja podania z pewnością przypadnie wszystkim domownikom.