Szybkie bitki wieprzowe z musztardą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

5 łyżek

0.5 szklanki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij lekko tłuczkiem.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 3

Krok 4

Mięso oprósz mąką i dodaj do cebuli. Smaż, aż będzie rumiane z obu stron.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 4

Krok 5

Wlej 300 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 5

Krok 6

Dodaj śmietanę i musztardę. Duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso zmięknie i sos zgęstnieje. Bitki doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami.

Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie bitki wieprzowe z musztardą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie bitki wieprzowe z musztardąSzybkie bitki wieprzowe z musztardą

Masz w lodówce kawałek schabu i chciałabyś zrobić pyszny obiad, gotowy w pół godziny? Wystarczy kilka dodatkowych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni, a wyśmienity obiad w postaci bitek wieprzowych jest w zasięgu twojej ręki. Do wieprzowiny pokrojonej w plastry i rozbitej tłuczkiem dodaj cebulę. Następnie całość obsmaż, zaczynając od samej cebuli. Wyrazisty smak zapewni potrawie dodanie do sosu łyżki musztardy. Dzięki temu danie zyska niecodziennego charakteru i zaskoczy tych, którym bitki kojarzą się z klasyczną polską kuchnią. Wystarczy ponadto, że ugotujesz do mięsa ziemniaki oraz przygotujesz szybką surówkę i obiad dla całej rodziny będzie gotowy. Gdy masz więcej czasu możesz zastąpić ziemniaki domowymi kopytkami. Ta propozycja podania z pewnością przypadnie wszystkim domownikom.