Pieczony ryż po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony ryż po chińsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

4 sztuki

30 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę umyj i pokrój na cienkie paski. Dodaj do niej posiekany czosnek, mąką ziemniaczaną i 1 łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw.

Krok 2

Paprykę pokrój na paski, a boczek i szynkę w kosteczkę. Posiekaną natkę pietruszki dodaj do roztrzepanego jajka i wymieszaj.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 50ml wody.

Krok 3

Na oleju podsmaż wołowinę i przełóż do miski. Teraz podsmaż paprykę i wrzuć do mięsa. Na końcu podsmaż boczek oraz szynkę i dodaj do miski.

Krok 5

Następnie podsmaż delikatnie ryż, odgarnij na brzegi patelni, a na środek dodaj jajko z natką. Mieszaj, aż jajka się zetną,

Krok 6

Wlej teraz Fix Knorr i dodaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Dokładnie wymieszaj, zagotuj i podawaj.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej