Bakłażan faszerowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan faszerowany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

null

null

1 łyżka

1 sztuka

null

50 gramów

null

null

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ugotuj całe bakłażany przez 5 minut, kilka razy odwracaj. Do wody dodaj kartofle, które po ugotowaniu należy utłuc.

Krok 2

Bakłażany przekrój na pół. Wytnij znaczną część miąższu. Miąższ drobno posiekaj. Cebulę posiekaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.

Krok 4

Na patelni podsmaż cebulę. Dodaj do bakłażanów miąższ i cebulę, duś 8 minut.

Krok 5

Do miąższu dodaj ziemniaki i lekko ubite jajko. Dodaj przyprawy i parmezan. Do każdej połówki bakłażanu nakładaj farsz.

Krok 6

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zapiekaj 40-45 minut. Farsz powinien się ze złocić i być chrupiący.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej