
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
null
null
1 łyżka
1 sztuka
null
50 gramów
null
null
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie ugotuj całe bakłażany przez 5 minut, kilka razy odwracaj. Do wody dodaj kartofle, które po ugotowaniu należy utłuc.
Krok 2
Bakłażany przekrój na pół. Wytnij znaczną część miąższu. Miąższ drobno posiekaj. Cebulę posiekaj.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
Krok 4
Na patelni podsmaż cebulę. Dodaj do bakłażanów miąższ i cebulę, duś 8 minut.
Krok 5
Do miąższu dodaj ziemniaki i lekko ubite jajko. Dodaj przyprawy i parmezan. Do każdej połówki bakłażanu nakładaj farsz.
Krok 6
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zapiekaj 40-45 minut. Farsz powinien się ze złocić i być chrupiący.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej