
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
null
null
1 łyżka
1 sztuka
null
50 gramów
null
null
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie ugotuj całe bakłażany przez 5 minut, kilka razy odwracaj. Do wody dodaj kartofle, które po ugotowaniu należy utłuc.
Krok 2
Bakłażany przekrój na pół. Wytnij znaczną część miąższu. Miąższ drobno posiekaj. Cebulę posiekaj.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
Krok 4
Na patelni podsmaż cebulę. Dodaj do bakłażanów miąższ i cebulę, duś 8 minut.
Krok 5
Do miąższu dodaj ziemniaki i lekko ubite jajko. Dodaj przyprawy i parmezan. Do każdej połówki bakłażanu nakładaj farsz.
Krok 6
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zapiekaj 40-45 minut. Farsz powinien się ze złocić i być chrupiący.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej