
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
null
null
1 łyżka
1 sztuka
null
50 gramów
null
null
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie ugotuj całe bakłażany przez 5 minut, kilka razy odwracaj. Do wody dodaj kartofle, które po ugotowaniu należy utłuc.
Krok 2
Bakłażany przekrój na pół. Wytnij znaczną część miąższu. Miąższ drobno posiekaj. Cebulę posiekaj.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
Krok 4
Na patelni podsmaż cebulę. Dodaj do bakłażanów miąższ i cebulę, duś 8 minut.
Krok 5
Do miąższu dodaj ziemniaki i lekko ubite jajko. Dodaj przyprawy i parmezan. Do każdej połówki bakłażanu nakładaj farsz.
Krok 6
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zapiekaj 40-45 minut. Farsz powinien się ze złocić i być chrupiący.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej