Bakłażan faszerowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan faszerowany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

null

null

1 łyżka

1 sztuka

null

50 gramów

null

null

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ugotuj całe bakłażany przez 5 minut, kilka razy odwracaj. Do wody dodaj kartofle, które po ugotowaniu należy utłuc.

Krok 2

Bakłażany przekrój na pół. Wytnij znaczną część miąższu. Miąższ drobno posiekaj. Cebulę posiekaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.

Krok 4

Na patelni podsmaż cebulę. Dodaj do bakłażanów miąższ i cebulę, duś 8 minut.

Krok 5

Do miąższu dodaj ziemniaki i lekko ubite jajko. Dodaj przyprawy i parmezan. Do każdej połówki bakłażanu nakładaj farsz.

Krok 6

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zapiekaj 40-45 minut. Farsz powinien się ze złocić i być chrupiący.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej