Pavlova z bananami i masą kajmakową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pavlova z bananami i masą kajmakową

Autor: Anna Moczydłowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

300 gramów

1 łyżka

1 łyżka

250 mililitrów

250 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier (łyżka po łyżce), długo miksując po każdym dodaniu. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 2. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o śr. około 23 cm. Przełożyć pianę i szaptułką uformować ją ku górze. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec pół godziny, po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i suszyć bezę około 3 godziny, wystudzić w piekarniku. 3. Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić na sztywną masę. Zimną bezę przełożyć na paterę, rozsmarować masę śmietanową, udekorwać pokrojonymi i skropionymi sokiem cytrynowym bananami oraz masą kajmakową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pavlova z bananami i masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej