
Składniki
6 sztuk
300 gramów
1 łyżka
1 łyżka
250 mililitrów
250 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier (łyżka po łyżce), długo miksując po każdym dodaniu. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 2. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o śr. około 23 cm. Przełożyć pianę i szaptułką uformować ją ku górze. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec pół godziny, po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i suszyć bezę około 3 godziny, wystudzić w piekarniku. 3. Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić na sztywną masę. Zimną bezę przełożyć na paterę, rozsmarować masę śmietanową, udekorwać pokrojonymi i skropionymi sokiem cytrynowym bananami oraz masą kajmakową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























