
Składniki
6 sztuk
300 gramów
1 łyżka
1 łyżka
250 mililitrów
250 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier (łyżka po łyżce), długo miksując po każdym dodaniu. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 2. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o śr. około 23 cm. Przełożyć pianę i szaptułką uformować ją ku górze. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec pół godziny, po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i suszyć bezę około 3 godziny, wystudzić w piekarniku. 3. Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić na sztywną masę. Zimną bezę przełożyć na paterę, rozsmarować masę śmietanową, udekorwać pokrojonymi i skropionymi sokiem cytrynowym bananami oraz masą kajmakową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej