
Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
0.5 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
1 plaster
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przetnij na połowy, wrzuć na oliwę razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem, czosnkiem i podsmaż. Wlej trochę wody i wstaw do piekarnika.
Krok 2
Pokrój papryki, cukinię, pory i koper włoski.
Krok 3
Kiedy bakłażany będą miękkie, wyjmij rondel z piekarnika i odstaw.
Krok 4
Dodaj pozostałe warzywa oprócz pomidorów, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu około minuty.
Krok 5
Dodaj pomidory i bazylię, duś do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby dolej wodę.
Krok 6
Na koniec dodaj sery i podgrzej, by się rozpuściły. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej