Francuskie ślimaki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuskie ślimaki ze szpinakiem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

1 łyżka

5 sztuk

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.

Krok 2

Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, kosteczki czosnkowej, gałki i bazylii. Kiedy woda odparuje, dodajemy mascarpone i dusimy jeszcze kilka minut.

Krok 3

Szpinak wykładamy na pasy ciasta, zwijamy w rulon a następnie w ślimaczka.

Krok 4

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zrumienienia wierzchu, a następnie jeszcze5- 7 minut dopiekamy sam spód.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie ślimaki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie ślimaki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie ślimaki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie ślimaki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie ślimaki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie ślimaki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie ślimaki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie ślimaki ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej