Ciasto na tortille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto na tortille

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 mililitrów

400 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę i dodaj sól.

Krok 2

Dodaj smalec i rozcieraj, aż utworzy się ciasto.

Krok 3

Następnie przykryj je wilgotną ścierką i odstaw.

Krok 4

Po jakimś czasie oderwij porcję ciasta i rozwałkuj je na stolnicy. Przy pomocy talerzy wytnij duży okręg. Po wykrojeniu kilku takich okręgów, ułóż je na stos i posyp mąką.

Krok 5

Tortille smaż na patelni około 15 sekund z jednej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Hiszpańska zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej