Kotlety rybne ziemniakami z piekarnika - przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 szklanka

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 sztuka

25 dekagramów

1 szklanka

1 szczypta

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 pęczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odmrozić i odcisnąć filety z Pangi. Pokroić na kawałki boczek, a cebulę drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Namoczyć bułkę w mleku - odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę - zmielić. Dołożyć natkę pietruszki i cebulę. Wyrobić masę na kotlety. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i maggi. Kotleciki (ok. 6 szt.) panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Obrać i gotować 20 minut ziemniaki. Odcedzić. Śmietankę zmieszać z Fixem. Dodać pokrojone papryki i usiekany koper.

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno naczynia wlać kilka łyżek sosu. Ułożyć kotlety przekładając pokrojonymi w grube plastry ziemniakami. Polać resztą sosu. Piekarnik rozgrzać do 180* C. Wstawić naczynie i zapiekać 25 minut. Posypać po wierzchu bułką tartą i zapiekać jeszcze 5 minut . Podawać w naczyniu w którym się zapiekały posypane świeżym koprem i bardzo drobno pokrojonym kawałeczkiem czerwonej papryki. Nakładać szeroką łyżką do zapiekanek biorąc kotlet z otaczającymi go ziemniakami i sosem.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej