Kotlety rybne ziemniakami z piekarnika - przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

25 dekagramów

10 dekagramów

6 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odmrozić i odcisnąć filety z Pangi. Pokroić na kawałki boczek, a cebulę drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Namoczyć bułkę w mleku - odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę - zmielić. Dołożyć natkę pietruszki i cebulę. Wyrobić masę na kotlety. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i maggi. Kotleciki (ok. 6 szt.) panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Obrać i gotować 20 minut ziemniaki. Odcedzić. Śmietankę zmieszać z Fixem. Dodać pokrojone papryki i usiekany koper.

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno naczynia wlać kilka łyżek sosu. Ułożyć kotlety przekładając pokrojonymi w grube plastry ziemniakami. Polać resztą sosu. Piekarnik rozgrzać do 180* C. Wstawić naczynie i zapiekać 25 minut. Posypać po wierzchu bułką tartą i zapiekać jeszcze 5 minut . Podawać w naczyniu w którym się zapiekały posypane świeżym koprem i bardzo drobno pokrojonym kawałeczkiem czerwonej papryki. Nakładać szeroką łyżką do zapiekanek biorąc kotlet z otaczającymi go ziemniakami i sosem.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej