Kotlety rybne ziemniakami z piekarnika - przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

25 dekagramów

10 dekagramów

6 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odmrozić i odcisnąć filety z Pangi. Pokroić na kawałki boczek, a cebulę drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Namoczyć bułkę w mleku - odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę - zmielić. Dołożyć natkę pietruszki i cebulę. Wyrobić masę na kotlety. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i maggi. Kotleciki (ok. 6 szt.) panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Obrać i gotować 20 minut ziemniaki. Odcedzić. Śmietankę zmieszać z Fixem. Dodać pokrojone papryki i usiekany koper.

Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno naczynia wlać kilka łyżek sosu. Ułożyć kotlety przekładając pokrojonymi w grube plastry ziemniakami. Polać resztą sosu. Piekarnik rozgrzać do 180* C. Wstawić naczynie i zapiekać 25 minut. Posypać po wierzchu bułką tartą i zapiekać jeszcze 5 minut . Podawać w naczyniu w którym się zapiekały posypane świeżym koprem i bardzo drobno pokrojonym kawałeczkiem czerwonej papryki. Nakładać szeroką łyżką do zapiekanek biorąc kotlet z otaczającymi go ziemniakami i sosem.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety rybne zapiekane z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety z marchewki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej