Keks z suszonymi owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

240 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

1 opakowanie

5 sztuk

100 gramów

10 sztuk

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię ukręć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku i cukier waniliowy.

Krok 2

Do tej masy dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Bakalie obtocz w mące, aby nie opadły na dno.

Krok 4

Na koniec ciasto wymieszaj z ubitą pianą z białek i bakaliami.

Krok 5

Piecz 40-60 min. w podłużnej formie keksowej w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Keks z suszonymi owocamiKeks z suszonymi owocami

Keks (w niektórych regionach znany także jako cwibak) jest popularnym ciastem biszkoptowym, które piecze się w prostokątnej formie, razem z dodatkiem suszonych (lub kandyzowanych) owoców oraz rodzynków. Tak przygotowany wypiek jest nie tylko smaczny, ale i uniwersalny. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako świąteczny wypiek na Boże Narodzenie. Oprócz suszonych owoców i rodzynków, do masy możesz również dodać swoje ulubione bakaliowe dodatki, np. migdały, daktyle, orzechy włoskie lub orzeszki piniowe. Jeśli nie chcesz, by bakalie opadały na dno, koniecznie obtocz je wcześniej w mące. Keks należy piec przez kilkadziesiąt minut, aż do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto będzie całkowicie suchy (to, w jakim czasie keks się upiecze zależy m.in. od wielkości blachy oraz ilości dodanych bakalii). By ciasto było jeszcze bardziej miękkie, a jego smak intensywniejszy, możesz skropić je sokiem z pomarańczy. Przygotuj to smaczne ciasto – sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia.