
Składniki
2 kilogramy
1 sztuka
4 łyżki
150 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1/2 kg ziemniaków obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Ziemniaki zemleć. 1 i 1/2 kg ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach, jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki mocno odcisnąć przez lnianą szmatkę. Odciśnięty sok zachować, odstawić.
Krok 2
Ugotowane, przeciśnięte ziemniaki wymieszać z surowymi i odciśniętymi, dodając jajko, mąkę ziemniaczaną i sól. Skrobię, która osiądzie się z soku odcedzonego z ziemniaków również dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto nie powinno się mocno kleić.
Krok 3
Z masy ziemniaczanej uformować kulki niewielkiej wielkości. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę i gotować 7 - 10 minut od momentu wypłynięcia, dłużej. Wyjmować łyżką cedzakową i przełożyć na ogrzany talerz.
Krok 4
Podgrzybki umyć, pokroić na plasterki, a cebule w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, dodać grzyby smażyć na rumiano, następnie dołożyć pokrojona drobno cebule i wszystko obrumienić.
Krok 5
W miedzy czasie zrobić sos. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i wlać na patelnie do podgrzybków. Podawać z gorącymi pyzami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej