Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 sztuka

4 łyżki

150 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1/2 kg ziemniaków obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Ziemniaki zemleć. 1 i 1/2 kg ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach, jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki mocno odcisnąć przez lnianą szmatkę. Odciśnięty sok zachować, odstawić.

Krok 2

Ugotowane, przeciśnięte ziemniaki wymieszać z surowymi i odciśniętymi, dodając jajko, mąkę ziemniaczaną i sól. Skrobię, która osiądzie się z soku odcedzonego z ziemniaków również dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto nie powinno się mocno kleić.

Krok 3

Z masy ziemniaczanej uformować kulki niewielkiej wielkości. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę i gotować 7 - 10 minut od momentu wypłynięcia, dłużej. Wyjmować łyżką cedzakową i przełożyć na ogrzany talerz.

Krok 4

Podgrzybki umyć, pokroić na plasterki, a cebule w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, dodać grzyby smażyć na rumiano, następnie dołożyć pokrojona drobno cebule i wszystko obrumienić.

Krok 5

W miedzy czasie zrobić sos. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i wlać na patelnie do podgrzybków. Podawać z gorącymi pyzami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej