Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 sztuka

4 łyżki

150 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1/2 kg ziemniaków obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Ziemniaki zemleć. 1 i 1/2 kg ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach, jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki mocno odcisnąć przez lnianą szmatkę. Odciśnięty sok zachować, odstawić.

Krok 2

Ugotowane, przeciśnięte ziemniaki wymieszać z surowymi i odciśniętymi, dodając jajko, mąkę ziemniaczaną i sól. Skrobię, która osiądzie się z soku odcedzonego z ziemniaków również dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto nie powinno się mocno kleić.

Krok 3

Z masy ziemniaczanej uformować kulki niewielkiej wielkości. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę i gotować 7 - 10 minut od momentu wypłynięcia, dłużej. Wyjmować łyżką cedzakową i przełożyć na ogrzany talerz.

Krok 4

Podgrzybki umyć, pokroić na plasterki, a cebule w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, dodać grzyby smażyć na rumiano, następnie dołożyć pokrojona drobno cebule i wszystko obrumienić.

Krok 5

W miedzy czasie zrobić sos. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i wlać na patelnie do podgrzybków. Podawać z gorącymi pyzami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ziemniaczane z sosem z podgrzybkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej