Czy biszkopt piec z termoobiegiem, czy bez? Jak to robić?

Pieczenie biszkoptu to prawdziwa sztuka. Istotny jest nie tylko przepis, ale też sam sposób pieczenia. Czy biszkopt piec z termoobiegiem, góra-dół, czy w inny sposób? Sprawdźcie, czy biszkopt pieczemy z termoobiegiem, czy bez obiegu gorącego powietrza i z samymi grzałkami.

Biszkopt z termoobiegiem czy bez – jak piec?

Jak z sukcesem upiec biszkopt? Termoobieg, czy góra-dół – jak ustawić piekarnik? Sernik udaje się najlepiej, jeśli wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 150°Ci pieczemy w temperaturze nie wyższej niż 170°C. Czas pieczenia powinien wynosić 30-40 minut w zależności od wielkości blachy.

Biszkopt najlepiej piec z termoobiegiem czy bez? Zawsze najlepiej piec z termoobiegiem, a żeby ciasto nie opadło, podczas procesu pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika. Biszkopt w termoobiegu powinno się piec do momentu, aż góra ciasta będzie lekko zrumieniona.

Jak piec biszkopt – z termoobiegiem czy bez? Który sposób jest lepszy?

W niektórych przepisach można znaleźć informację dotyczącą pieczenia biszkoptu z włączonymi grzałkami góra-dół. Czy biszkopt pieczemy z termoobiegiem, czy bez? Okazuje się, że oba sposoby mogą być poprawne. Jeśli piekarnik nie posiada termoobiegu, możecie piec ciasto biszkoptowe z górnym i dolnym grzaniem, ale najlepiej wtedy startować od temperatury 150-160°Ci dopiero po lekkim przypieczeniu zwiększyć ją do 170°C. W czasie pieczenia bez termoobiegu biszkopt powinien się znajdować na środkowym poziomie piekarnika.

Wiecie już, czy biszkopt piec w termoobiegu, czy nie – czas wypróbować przepisy na biszkopt z masą jogurtową lub sernik na biszkoptach.