
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
5 łyżek
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm, a cebulę w piórka. Pieczarki przekrój na pół, większe na ćwiartki.

Krok 2
Zacznij smażyć karkówkę, potem dodaj cebulę i pieczarki. Smaż, aż wszystko będzie rumiane.

Krok 3
Wlej 400 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś wszystko, aż mięso zmięknie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Do sosu możesz dodać pół szklanki śmietany 18%.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka w sosie grzybowym
Gdy trzeba przygotować danie z mięsem w roli głównej, wybór często pada na karkówkę. Nic dziwnego – jest to mięso łatwo dostępne, soczyste, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. Gdy dodamy do tego jeszcze pieczarki, uczta dla podniebienia będzie gwarantowana. Karkówka jest mięsem łatwym do przyrządzenia, a ponadto bardzo uniwersalnym. Może być grillowana na ruszcie, przygotowana w piekarniku jako pieczeń do obiadu, a gdy ostygnie – może być pokrojona w plastry i zjedzona na zimno z pieczywem. Zawsze smakuje wyśmienicie. Propozycja podania karkówki z sosem grzybowym sprawia, że czas przygotowania obiadu skrócisz do minimum, bo całość zajmie ci jedynie pół godziny. W czasie, gdy mięso będzie się dusić, ugotuj ziemniaki lub kaszę. Dużą zaletą tego dania jest również niska cena składników. W sezonie letnio-jesiennym możesz zastąpić pieczarki grzybami leśnymi lub wykorzystać suszone grzyby.