Karkówka w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka w sosie grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

5 łyżek

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm, a cebulę w piórka. Pieczarki przekrój na pół, większe na ćwiartki.

Karkówka w sosie grzybowym  - Krok 1

Krok 2

Zacznij smażyć karkówkę, potem dodaj cebulę i pieczarki. Smaż, aż wszystko będzie rumiane.

Karkówka w sosie grzybowym  - Krok 2

Krok 3

Wlej 400 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś wszystko, aż mięso zmięknie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Do sosu możesz dodać pół szklanki śmietany 18%.

Karkówka w sosie grzybowym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka w sosie grzybowym Karkówka w sosie grzybowym

Gdy trzeba przygotować danie z mięsem w roli głównej, wybór często pada na karkówkę. Nic dziwnego – jest to mięso łatwo dostępne, soczyste, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. Gdy dodamy do tego jeszcze pieczarki, uczta dla podniebienia będzie gwarantowana. Karkówka jest mięsem łatwym do przyrządzenia, a ponadto bardzo uniwersalnym. Może być grillowana na ruszcie, przygotowana w piekarniku jako pieczeń do obiadu, a gdy ostygnie – może być pokrojona w plastry i zjedzona na zimno z pieczywem. Zawsze smakuje wyśmienicie. Propozycja podania karkówki z sosem grzybowym sprawia, że czas przygotowania obiadu skrócisz do minimum, bo całość zajmie ci jedynie pół godziny. W czasie, gdy mięso będzie się dusić, ugotuj ziemniaki lub kaszę. Dużą zaletą tego dania jest również niska cena składników. W sezonie letnio-jesiennym możesz zastąpić pieczarki grzybami leśnymi lub wykorzystać suszone grzyby.