
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
5 łyżek
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm, a cebulę w piórka. Pieczarki przekrój na pół, większe na ćwiartki.

Krok 2
Zacznij smażyć karkówkę, potem dodaj cebulę i pieczarki. Smaż, aż wszystko będzie rumiane.

Krok 3
Wlej 400 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś wszystko, aż mięso zmięknie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Do sosu możesz dodać pół szklanki śmietany 18%.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka w sosie grzybowym
Gdy trzeba przygotować danie z mięsem w roli głównej, wybór często pada na karkówkę. Nic dziwnego – jest to mięso łatwo dostępne, soczyste, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. Gdy dodamy do tego jeszcze pieczarki, uczta dla podniebienia będzie gwarantowana. Karkówka jest mięsem łatwym do przyrządzenia, a ponadto bardzo uniwersalnym. Może być grillowana na ruszcie, przygotowana w piekarniku jako pieczeń do obiadu, a gdy ostygnie – może być pokrojona w plastry i zjedzona na zimno z pieczywem. Zawsze smakuje wyśmienicie. Propozycja podania karkówki z sosem grzybowym sprawia, że czas przygotowania obiadu skrócisz do minimum, bo całość zajmie ci jedynie pół godziny. W czasie, gdy mięso będzie się dusić, ugotuj ziemniaki lub kaszę. Dużą zaletą tego dania jest również niska cena składników. W sezonie letnio-jesiennym możesz zastąpić pieczarki grzybami leśnymi lub wykorzystać suszone grzyby.