Karkówka w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka w sosie grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

5 łyżek

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm, a cebulę w piórka. Pieczarki przekrój na pół, większe na ćwiartki.

Karkówka w sosie grzybowym  - Krok 1

Krok 2

Zacznij smażyć karkówkę, potem dodaj cebulę i pieczarki. Smaż, aż wszystko będzie rumiane.

Karkówka w sosie grzybowym  - Krok 2

Krok 3

Wlej 400 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś wszystko, aż mięso zmięknie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Do sosu możesz dodać pół szklanki śmietany 18%.

Karkówka w sosie grzybowym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Karkówka w sosie BBQ
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka w sosie grzybowym Karkówka w sosie grzybowym

Gdy trzeba przygotować danie z mięsem w roli głównej, wybór często pada na karkówkę. Nic dziwnego – jest to mięso łatwo dostępne, soczyste, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. Gdy dodamy do tego jeszcze pieczarki, uczta dla podniebienia będzie gwarantowana. Karkówka jest mięsem łatwym do przyrządzenia, a ponadto bardzo uniwersalnym. Może być grillowana na ruszcie, przygotowana w piekarniku jako pieczeń do obiadu, a gdy ostygnie – może być pokrojona w plastry i zjedzona na zimno z pieczywem. Zawsze smakuje wyśmienicie. Propozycja podania karkówki z sosem grzybowym sprawia, że czas przygotowania obiadu skrócisz do minimum, bo całość zajmie ci jedynie pół godziny. W czasie, gdy mięso będzie się dusić, ugotuj ziemniaki lub kaszę. Dużą zaletą tego dania jest również niska cena składników. W sezonie letnio-jesiennym możesz zastąpić pieczarki grzybami leśnymi lub wykorzystać suszone grzyby.