Makaron z szynką i szparagami – kremowe penne | Przepisy.pl pixel

Kremowe penne z szynką i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

50 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania makaronu dodaj pokrojone szparagi i gotuj razem. Następnie odcedź i pozostaw w cieple.

Krok 2

Na patelni rozpuść margarynę i przesmaż pokrojoną szynkę.

Krok 3

Przygotuj sos Carbonara zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wlej następnie na patelnię z szynką. Całość zagotuj.

Krok 4

Na koniec dodaj ugotowany makaron wraz ze szparagami i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp startym serem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli świeże szparagi nie są dostępne, użyj mrożonych lub z zalewy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe penne z szynką i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe penne z szynką i szparagamiKremowe penne z szynką i szparagami

Kremowe penne z szynką i szparagami to szybki sposób na obiad. Sprężysty makaron, delikatne szparagi, gotowana szynka i aromatyczny sos carbonara, na bazie jaj, sera, śmietanki i wędzonego boczku, tworzą naprawdę udane połączenie. Zacznij od ugotowania penne – jeśli chcesz, wybierz makaron typu świderki albo kokardki. Podczas gotowania dodaj do niego pokrojone zielone szparagi. Jeśli zdecydujesz się na białe, pamiętaj, że należy je wcześniej obrać i gotować kilka minut dłużej – najlepiej więc od razu dodać je do gotującego się makaronu. W tym czasie przygotuj pozostałą część dania. Podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę i dodaj do niej sos – gotuj całość do momentu, aż zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji. Do sosu dołącz również gorący makaron, dzięki czemu składniki dobrze się ze sobą połączą. Dokładnie wymieszaj i wyłóż porcje na talerze. Do penne z szynką i szparagami dobrze będzie pasował drobno starty parmezan albo inny twardy i wyrazisty ser. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!