Ziemniaki faszerowane migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki faszerowane migdałami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

150 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szklanki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

4 łyżki

null

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaku umyj, nakłuj w kilku miejscach, ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z sokiem z cytryny i migdałami, dodaj stopniowo oliwę, utrzyj.

Krok 3

Upieczone ziemniaki przekrój na połowy, wyjmij część miąższu, dodaj go do utartych migdałów, utrzyj.

Krok 4

Pieczarki posiekaj i dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wypełnij farszem ziemniaki.

Krok 5

Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj około 30 minut.

Krok 6

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj roztarty wcześniej czosnek, paprykę, pieprz cayenne, zamieszaj i gotuj na małym ogniu około 3 minuty.

Krok 7

Dodaj miód, sos sojowy, ocet, bulion, posiekane migdały i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gotowym sosem polej upieczone ziemniaki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej