Składniki
8 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
150 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szklanki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
4 łyżki
null
1 łyżeczka
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaku umyj, nakłuj w kilku miejscach, ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z sokiem z cytryny i migdałami, dodaj stopniowo oliwę, utrzyj.
Krok 3
Upieczone ziemniaki przekrój na połowy, wyjmij część miąższu, dodaj go do utartych migdałów, utrzyj.
Krok 4
Pieczarki posiekaj i dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wypełnij farszem ziemniaki.
Krok 5
Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj około 30 minut.
Krok 6
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj roztarty wcześniej czosnek, paprykę, pieprz cayenne, zamieszaj i gotuj na małym ogniu około 3 minuty.
Krok 7
Dodaj miód, sos sojowy, ocet, bulion, posiekane migdały i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gotowym sosem polej upieczone ziemniaki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej