Ziemniaki faszerowane migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki faszerowane migdałami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

150 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szklanki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

4 łyżki

null

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaku umyj, nakłuj w kilku miejscach, ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z sokiem z cytryny i migdałami, dodaj stopniowo oliwę, utrzyj.

Krok 3

Upieczone ziemniaki przekrój na połowy, wyjmij część miąższu, dodaj go do utartych migdałów, utrzyj.

Krok 4

Pieczarki posiekaj i dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wypełnij farszem ziemniaki.

Krok 5

Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj około 30 minut.

Krok 6

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj roztarty wcześniej czosnek, paprykę, pieprz cayenne, zamieszaj i gotuj na małym ogniu około 3 minuty.

Krok 7

Dodaj miód, sos sojowy, ocet, bulion, posiekane migdały i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gotowym sosem polej upieczone ziemniaki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki faszerowane migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej