Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

361 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.

Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wraz z warzywami smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Makaron ugotuj.

Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki, Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut. Włoski makaron podawaj posypany startym serem.

Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - Krok 3
30

Opinie o przepisie

  • Damian xxx

    Damian xxx , 26.06.2018

    Przepis jest niekompletny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łuka Sz

    Łuka Sz , 12.09.2016

    Moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 06.07.2016

    @maria dzięki za info. Ostatnio kupiłem 3 opakowania i robiłam spaghetti. Szczerze to myślałam, że makaron zawsze smakuje tak samo ale ten faktycznie ma inny lepszy smak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Seges

    Maria Seges , 26.06.2016

    @katarzyna te makarony faktycznie są dobre ale ich cena nie jest dużo wyższa niż normalnego makaronu. Sprawdź w sklepie ale wiem, że bez zastanowienia wrzuciłam do kosza a zawsze sprawdzam ceny ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 12.06.2016

    O fajnie to spróbuję w takim razie, będę na zakupach to kupię :) a one są jakoś dużo droższe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 12.06.2016

    mm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 21.05.2016

    wszędzie można kupić. Ja kupuje w kauflandzie. moja rodzina też bez makaronu nie moze żyć. Najmłodszy syn to nawet na sucho lubi. Z sosami też pomidorowymi, ale musze na to dokładać ser żółty. ale czego sie nie robi żeby dziecko zjadło;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 21.05.2016

    @eryka a to primo gusto to gdzie można dostać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryka Xawa

    Eryka Xawa , 18.05.2016

    Dla mnie primo gusto jest na pierwszym miejscu, makaron jest super, pomidory idealnie nadają się do różnych sosów do makaronu, u nas w domu wszyscy jesteśmy makaronowi ;) W domu przynajmniej raz w tygodniu jest makaron to na słono, to na słodko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 15.05.2016

    W tym to masz racje. Niektóre produkty po prostu nie nadaja sie do gotowania i to dotyczy zarówno makaronów jak i sosów pomidorowych. Trzeba koniecznie zwrócić uwagę na to co się kupuje bo mozna zrobić z dobrego przepisu bardzo kiepsko smakujące danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szary Kot

    Szary Kot , 14.05.2016

    Makaron jest bardzo ważny, tak samo jak pomidory. Jest nie pisana zasada - jak robisz włoskie danie używaj włoskich produktów. Na rynku jest bardzo duży wybór ale trzeba się natrudzić, żeby wybrać ten odpowiedni - smaczny i oryginalny. Jeżeli chodzi o włoskie dania to dla mnie prym wiedzie primo gusto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 07.05.2016

    Jakie spaghetti używacie do bolognese? Mi raz wychodzi smacznie a raz coś jest nie tak.. zastanawiam się czy to wina makaronu bo nigdy nie zwracam uwagi na to co kupuję..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Psztyć

    Paweł Psztyć , 12.05.2015

    Wygląda znakomicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • romeo ste

    romeo ste , 02.05.2015

    bardzo to lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Szut

    Asia Szut , 30.04.2015

    bardzo dobry dzieciom moim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Doliński

    Patryk Doliński , 28.04.2015

    bardzo dobry przepis, ekstra sie bawilem przygotowujac jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SCYPION.PL | TWOJE FORUM WIELOTEMATYCZNE

    SCYPION.PL | TWOJE FORUM WIELOTEMATYCZNE , 30.10.2014

    Jak można nie lubić makaronu? No cóż, więcej dla mnie. Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Koczor

    Wanda Koczor , 25.10.2014

    :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna , 25.10.2014

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Bednarek

    Krystyna Bednarek , 25.10.2014

    NO dobra przytylam pare kilogramow-ale to nic!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Bednarek

    Krystyna Bednarek , 25.10.2014

    A ja lubie makaron-moze byc tylko dobrze ugotowany i juz jestem szczesliwa!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Ledworowska-Berbeka

    Maria Ledworowska-Berbeka , 25.10.2014

    Ja uwielbiam spaghetti z kurkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Dąbrowski

    Bogumił Dąbrowski , 25.10.2014

    Mniam , mniam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irenka Szymanska

    Irenka Szymanska , 25.10.2014

    od trzech miesiacy mam takie swieto juz mam dosyc tej pasty , chociaz bolognese lubie tylko ze nie z torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oskar Ścigalski

    Oskar Ścigalski , 25.10.2014

    Por, marchewka, pietruszka, seler, zielenina. Zasuszyć te składniki, oczywiście wcześniej drobno pokrojone i mamy bulionetkę jak się patrzy bez dodatków smakowych czy innych cudactw ;). Potem do dania głównego ! Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cyprian

    Ryszard Cyprian , 25.10.2014

    nie ma w polsce swiezych warzyw... wiosna sam bym sie przyczepil ale teraz...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gran

    Agnieszka Gran , 25.10.2014

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oskar Ścigalski

    Oskar Ścigalski , 25.10.2014

    Wszystko ok, tylko dlaczego do każdego przepisu trzeba dodawać sztuczne dodatki typu bulionetki, fixy itp. Samemu wystarczy zrobić te produkty ze świeżych warzyw a nie produktów które charakteryzują się tym obrzydliwym posmakiem :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Lamla

    Ewa Lamla , 25.10.2014

    Ha! Ja dziś zupełnym przypadkiem ugotowałam spaghetti napoli, a tu proszę takie święto :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczne spaghetti bolognese z pomidoramiKlasyczne spaghetti bolognese z pomidorami

Klasyczne spaghetti Bolognese z pomidorami zachwyci nie tylko zagorzałych smakoszy dań włoskich. Posmakuje każdemu, kto ma ochotę na miskę prostej potrawy bez wymyślnych składników. Na dodatek, to danie przygotujesz w zaledwie pół godziny, więc nada się na szybką kolację, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Sekret dobrego spaghetti tkwi w gęstym, mięsnym sosie, pełnym pomidorów i aromatycznych przypraw. Przyrządzisz go na bazie zaledwie kilku składników: pomidorów z puszki, mięsa mielonego cebuli, selera naciowego, ziołowej przyprawy Knorr oraz wody. Wyśmienity sos podawaj z idealnie ugotowanym, jędrnym makaronem spaghetti. Jeśli nie masz spaghetti, z powodzeniem możesz użyć innego, np. penne lub kokardek. To wyborne włoskie danie koniecznie podawaj ze startym parmezanem, a na koniec udekoruj świeżą bazylią lub listkami innych ziół. Pycha!