
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
4 łyżki
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka cebulę i czosnek zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Warzywa wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika. Czosnek piecz 20 minut, cebule 30 minut, buraka nawet do 60 minut, tak aby był miękki. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie czosnek i cebulę obierz ze skorup, drobno posiekaj, buraka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Krok 2
Kajzerkę namocz w wodzie, a następnie odciśnij. Śliwki drobno posiekaj, upraż na patelni pestki słonecznika lub pinii, pokrusz ser feta, posiekaj natkę kolendry.

Krok 3
Buraka, cebulę, czosnek, kolendrę, pestki słonecznika, ser feta i śliwki połącz w misce z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką, przyprawą Knorr, szczyptą chili oraz kilkoma łyżkami sosu sojowego.

Krok 4
Farsz dokładnie wymieszaj, jeśli będzie zbyt rzadki dodaj do niego nieco suchej bułki tartej. Ręce zanurz w oleju/wodzie, nabierz kęs mięsa i uformuj z niego kotleciki.

Krok 5
Mięso obtocz w bułce tartej, ułóż na blasze do piekarnika wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut.


Dobra rada:
Do kotlecików można dołożyć kawałek startego na tarce imbiru, nabiorą one przez to nieco orientalnego smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z mięsa i buraczków
Zastosowanie buraków nie kończy się na czerwonym barszczu, a kotlety nie muszą być smażone na patelni. Mielony podany z tartymi buraczkami to absolutna klasyka polskiej kuchni, ale kilka drobnych modyfikacji nie zaszkodzi.
Dla kogo?
Uwielbiasz tradycyjne receptury i w nich czujesz się najpewniej? Jednocześnie. zerkasz nieśmiało w stronę bardziej nowoczesnych przepisów? Kotlety z buraczków pokażą ci, jak odkrywać nieznane obszary kulinariów krok po kroku.
Na jaką okazję?
Przygotuj kotlety mielone według tego przepisu i zamień zwykły obiad w zupełnie nowy przysmak. Całą rodzinę zatrzymasz przy stole na dłużej – nie tylko od święta.
Czy wiesz, że?
Przygotowując kotlety z buraków, miej pod ręką sok z cytryny lub ocet. Kilka kropel wystarczy, by warzywa zachowały intensywny, czerwony kolor.
Dla urozmaicenia:
Zaskocz bliskich sposobem podania buraczanego kotleta. Ułóż go w chrupiącej bułce, dorzuć ulubione warzywa i domowy burger gotowy!