Kotlety mielone z mięsa i buraczków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z mięsa i buraczków

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

35

heart
257 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

4 łyżki

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka cebulę i czosnek zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Warzywa wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika. Czosnek piecz 20 minut, cebule 30 minut, buraka nawet do 60 minut, tak aby był miękki. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie czosnek i cebulę obierz ze skorup, drobno posiekaj, buraka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 1

Krok 2

Kajzerkę namocz w wodzie, a następnie odciśnij. Śliwki drobno posiekaj, upraż na patelni pestki słonecznika lub pinii, pokrusz ser feta, posiekaj natkę kolendry.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 2

Krok 3

Buraka, cebulę, czosnek, kolendrę, pestki słonecznika, ser feta i śliwki połącz w misce z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką, przyprawą Knorr, szczyptą chili oraz kilkoma łyżkami sosu sojowego.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 3

Krok 4

Farsz dokładnie wymieszaj, jeśli będzie zbyt rzadki dodaj do niego nieco suchej bułki tartej. Ręce zanurz w oleju/wodzie, nabierz kęs mięsa i uformuj z niego kotleciki.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 4

Krok 5

Mięso obtocz w bułce tartej, ułóż na blasze do piekarnika wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kotlecików można dołożyć kawałek startego na tarce imbiru, nabiorą one przez to nieco orientalnego smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Kris Kus

    Kris Kus , 27.12.2019

    Mega smakowe... dodałem główkę czosnku pieczonego, więc czosnkowe i słodkawe wyszły. Do tego ruccola z fetą, kaparami, pomidorkami... polane oliwą i octem balsamicznym oraz frytki z polskich ziemniaków . Była więc okazja usmażyć na głębokim oleju zamiast w piekarniku ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z mięsa i buraczkówKotlety mielone z mięsa i buraczków

Zastosowanie buraków nie kończy się na czerwonym barszczu, a kotlety nie muszą być smażone na patelni. Mielony podany z tartymi buraczkami to absolutna klasyka polskiej kuchni, ale kilka drobnych modyfikacji nie zaszkodzi.

Dla kogo?

Uwielbiasz tradycyjne receptury i w nich czujesz się najpewniej? Jednocześnie. zerkasz nieśmiało w stronę bardziej nowoczesnych przepisów? Kotlety z buraczków pokażą ci, jak odkrywać nieznane obszary kulinariów krok po kroku.

Na jaką okazję?

Przygotuj kotlety mielone według tego przepisu i zamień zwykły obiad w zupełnie nowy przysmak. Całą rodzinę zatrzymasz przy stole na dłużej – nie tylko od święta.

Czy wiesz, że?

Przygotowując kotlety z buraków, miej pod ręką sok z cytryny lub ocet. Kilka kropel wystarczy, by warzywa zachowały intensywny, czerwony kolor.

Dla urozmaicenia:

Zaskocz bliskich sposobem podania buraczanego kotleta. Ułóż go w chrupiącej bułce, dorzuć ulubione warzywa i domowy burger gotowy!