Kotlety mielone z mięsa i buraczków

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

144 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

4 łyżki

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka cebulę i czosnek zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Warzywa wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika. Czosnek piecz 20 minut, cebule 30 minut, buraka nawet do 60 minut, tak aby był miękki. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie czosnek i cebulę obierz ze skorup, drobno posiekaj, buraka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 1

Krok 2

Kajzerkę namocz w wodzie, a następnie odciśnij. Śliwki drobno posiekaj, upraż na patelni pestki słonecznika lub pinii, pokrusz ser feta, posiekaj natkę kolendry.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 2

Krok 3

Buraka, cebulę, czosnek, kolendrę, pestki słonecznika, ser feta i śliwki połącz w misce z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką, przyprawą Knorr, szczyptą chili oraz kilkoma łyżkami sosu sojowego.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 3

Krok 4

Farsz dokładnie wymieszaj, jeśli będzie zbyt rzadki dodaj do niego nieco suchej bułki tartej. Ręce zanurz w oleju/wodzie, nabierz kęs mięsa i uformuj z niego kotleciki.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 4

Krok 5

Mięso obtocz w bułce tartej, ułóż na blasze do piekarnika wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut.

Kotlety mielone z mięsa i buraczków - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kotlecików można dołożyć kawałek startego na tarce imbiru, nabiorą one przez to nieco orientalnego smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Kris Kus

    Kris Kus, 27.12.2019

    Mega smakowe... dodałem główkę czosnku pieczonego, więc czosnkowe i słodkawe wyszły. Do tego ruccola z fetą, kaparami, pomidorkami... polane oliwą i octem balsamicznym oraz frytki z polskich ziemniaków . Była więc okazja usmażyć na głębokim oleju zamiast w piekarniku ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z mięsa i buraczków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z mięsa i buraczkówKotlety mielone z mięsa i buraczków

Zastosowanie buraków nie kończy się na czerwonym barszczu, a kotlety nie muszą być smażone na patelni. Mielony podany z tartymi buraczkami to absolutna klasyka polskiej kuchni, ale kilka drobnych modyfikacji nie zaszkodzi.

Dla kogo?

Uwielbiasz tradycyjne receptury i w nich czujesz się najpewniej? Jednocześnie. zerkasz nieśmiało w stronę bardziej nowoczesnych przepisów? Kotlety z buraczków pokażą ci, jak odkrywać nieznane obszary kulinariów krok po kroku.

Na jaką okazję?

Przygotuj kotlety mielone według tego przepisu i zamień zwykły obiad w zupełnie nowy przysmak. Całą rodzinę zatrzymasz przy stole na dłużej – nie tylko od święta.

Czy wiesz, że?

Przygotowując kotlety z buraków, miej pod ręką sok z cytryny lub ocet. Kilka kropel wystarczy, by warzywa zachowały intensywny, czerwony kolor.

Dla urozmaicenia:

Zaskocz bliskich sposobem podania buraczanego kotleta. Ułóż go w chrupiącej bułce, dorzuć ulubione warzywa i domowy burger gotowy!