Kiełbasa szynkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiełbasa szynkowa

Autor: piotras69

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 gramów

10 gramów

10 gramów

5 gramów

20 dekagramów

8 kilogramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kl. I mielimy przez szarpak, lub kroimy w kawałki o śr 4 - 6 cm. Mięso kl. III mielimy 2 razy przez sitko 5 mm.

Krok 2

Po tej czynności wkładamy mięso do naczynia, dodajemy wyżej wymienione przyprawy, w następujący sposób: bierzemy 1 litr wody, dodajemy wszystkie przyprawy wraz z peklosolą, dobrze mieszamy, tak aby peklosól się rozpuściła i wlewamy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, aż zniknie solanka.

Krok 3

Po wykonaniu tej czynności, zostawiamy farsz na 24 h w temp. 4 - 5 st C. Po upływie tego czasu ponownie mieszamy do uzyskania odpowiedniej kleistości - ok 25 - 30 min.

Krok 4

Teraz napełniamy jelita o długości batonów - 25 cm. Może być problem z napełnianiem jelit w warunkach domowych, dlatego proponuję odciąć cienką część lejka w połowie i przeznaczyć lejek do tego typu kiełbas.

Krok 5

Po tej czynności następuje osadzanie przez ok. 1,5 h.

Krok 6

Wędzenie: suszymy gorącym powietrzem bez dymu do chwili całkowitego osuszenia batonów. Wędzimy gorącym dymem ok 3 h, do uzyskania barwy jasnobrązowej.

Krok 7

Parzenie: parzymy w temp. 75 st.C przez ok. 100 min., do uzyskania wewnątrz kiełbas temperatury 70 st.C.

Krok 8

Studzenie: wkładamy kiełbaskę do letniej wody (studzenie od razu zimną wodą powoduje to, że kiełbasa kamienieje) i studzimy do 30 st.C. Następnie kiełbasę wieszamy na kije wędzarnicze aby mogła odparować.

Krok 9

Kiełbasa szynkowa robiona takim sposobem nie ma żadnych innych odcieni, wygląda tak, jakby była z jednego mięśnia w przeciwieństwie do powszechnie robionej szynkowej, gdzie mięso kl. III poddaje się kutrowaniu, lub osobno wyrabianego (kleju), co powoduje inny odcień w szynkowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiełbasa szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiełbasa szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiełbasa szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiełbasa szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiełbasa szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiełbasa szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiełbasa szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiełbasa szynkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Młoda kapusta duszone
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej