Gammon – co to jest? Jak zrobić gammon steak?
Sprawdźcie, czym jest gammon steak, jeden z najpopularniejszych brytyjskich przysmaków. To danie cieszy się popularnością nie tylko na Wyspach Brytyjskich, ale też w innych częściach świata.
Gammon steak – co to jest?
Potrawa gammon steak to aromatyczna pieczona szynka, którą podaje się w Anglii z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Miękkie mięso zachwyca nie tylko smakiem, ale też atrakcyjnym wyglądem. Angielska pieczona szynka jest długo gotowana razem ze skórą, a następnie pieczona w specjalnej marynacie, która nadaje jej piękny kolor. Gammon ma bardzo bogaty, lekko słodki posmak i wyjątkowo odświętny charakter. Duży kawałek pięknie wypieczonej szynki jest prawdziwą ozdobą uroczystych posiłków.
Gammon steak – przepis na pieczoną szynkę
Z czego powstaje gammon? Jak zrobić to danie? Duży kawałek szynki ze skórą (2-2,5 kg) gotuje się w wodzie z dodatkiem cebuli, selera naciowego, kolorowego pieprzu, liści laurowych i przypraw. Czas gotowania powinien wynosić 40 minut na każdy kilogram mięsa. Po ugotowaniu z wieprzowiny zdejmuje się skórę, tłuszcz nacina płytko w kształt rombów, a w przecięcia wbija suszone goździki. Następnie mięso smaruje się połową marynaty powstającej z ostrej musztardy Dijon i miodu, a później piecze przez 10-15 minut. Po tym czasie mięso należy posmarować pozostałą marynatą i piec kolejne 10-15 minut do ładnego zrumienienia.
Gotowy gammon steak można serwować jako wykwintne danie główne lub pokroić w plasterki i podawać na kanapkach. Świetnie sprawdzi się też na wszelkiego rodzaju imprezy i na Wielkanoc.
Komentarze (0)