Polecane przepisy
Inspiracje i porady
W wielu kuchniach świata zupy są jednym z najważniejszych posiłków spożywanych w ciągu dnia. W zależności od klimatu i temperatury otoczenia zmienia się również ich gęstość. W zimie chętniej przygotowywane są zupy gęste, zawierające dużą ilość składników, natomiast w czasie upałów lepiej smakują delikatne kremy oraz orzeźwiające chłodniki. Na co dzień często wykorzystywane są np. zupy w proszku Knorr, których przygotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż w przypadku tradycyjnej wersji.
Dla kogo?
Zupa to rodzaj posiłku chętnie spożywanego przez osoby w każdym wieku. Możecie ją przygotować od podstaw lub użyć np. Knorr zupy w proszku o wybranym smaku. Takie torebki jak aromatyczna zupa cebulowa Knorr lub rozgrzewająca zupa gulaszowa Knorr są również świetną bazą do bardziej urozmaiconego dania – pełnego mięsa, świeżych warzyw, makaronu lub innych składników. Aby posiłek był bardziej treściwy, przygotuj zupę gulaszową z kiełbasą.
Na jaką okazję?
Według tradycyjnej kuchni polskie zupy spożywane są jako pierwsze danie obiadowe. Jednak obecnie coraz częściej odchodzi się od tej starej reguły, a zupa z większą ilością dodatków traktowana jest jak cały posiłek. Gotowe danie można zabrać ze sobą do pracy jako szybki lunch lub przechowywać w lodówce przez kilka dni. Dużą wygodą w szybkim przygotowaniu potrawy są zupy w proszku np. zupa pomidorowa Knorr lub aromatyczna zupa borowikowa Knorr, które świetnie się sprawdzają na wyjazdach i urlopach, a przygotowanie z nich smacznej potrawy zajmuje zaledwie parę chwil.
Czy wiesz, że?
Błyskawiczne i sproszkowane zupy wynaleziono dopiero w XX wieku w Japonii, a ich pierwowzorem był popularny w tamtym rejonie ramen. Teraz takie dania w saszetkach jak zupy Knorr grzybowe, barszcze czy żurki, są nie tylko samodzielną potrawą, ale również bazą dla innych, bardziej złożonych potraw jak gęste kremy, sos do mięs lub węgierski gulasz. Wśród licznych zup warto również pamiętać o tych przygotowywanych na zimno jak hiszpańskie gazpacho, chłodniki z buraków oraz orzeźwiające zupy owocowe.
Dla urozmaicenia:
Zupy i kremy można podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Gęsty żur najlepiej smakuje w niewielkim chlebie żytnim, zastępującym talerz. Również i każda zupa Knorr po ugotowaniu świetnie się komponuje z makaronem, ptysiami, a nawet niewielkimi pulpecikami mięsnymi. Wypróbuj też grochówkę na wędzące z chipsami z boczku.