Polecane przepisy
Polecane przepisy
Polecane przepisy
Inspiracje i porady
Wiele popularnych na świecie potraw nie może obejść się bez gęstego, kremowego sosu, który równocześnie łączy smaki poszczególnych składników (np. mięsa z warzywami) i równocześnie pomaga zachować naturalną soczystość. Czasami ich przygotowanie bywa dość trudne, dlatego z pomocą przychodzą gotowe sosy Knorr w słoiku lub wygodnych saszetkach, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.
Dla kogo?
Sosy Knorr w torebkach lub słoikach ułatwiają przygotowanie nawet dość skomplikowanych potraw. Skraca się także czas przyrządzenia wybranego dania, dlatego po gotowe sosy chętnie sięgają osoby, które lubią niebanalne smaki i nie przepadają za długotrwałym gotowaniem. Świetnym przykładem są dobrze doprawione sosy Knorr do makaronu w słoikach, z których niemal błyskawicznie przygotujecie klasyczne bolognese lub pełne pokrojonych w plastry warzyw milanese.
Na jaką okazję?
Obiad dla całej rodziny, czy może romantyczna kolacje we dwoje? Knorr sosy w proszku i słoikach nie pozwalają na monotonię w kuchni. Dzięki nim przygotujecie wyśmienite dania, których smak zadowoli zarówno domowników jak i gości. Sosy Knorr do kurczaka, wołowiny czy karkówki podkreślą smak mięsa i jarzyn, dzięki czemu świetnie się będą komponować z dodatkiem młodych ziemniaczków lub ryżu. Przygotuj pyszną grillowaną karkówkę BBQ i podaj ją z warzywami, których smak podkreślą sosy Knorr do sałatek.
Czy wiesz, że?
Keczup, pesto czy musztarda to też sosy, choć zazwyczaj bardziej kojarzą się z omastą na pieczywo lub niewielkim dodatkiem do potraw. Sosy dzieli się na gorące, zimne i majonezowe, a do ich zagęszczenia najczęściej używana jest mąka, śmietana, zasmażka lub żółtka jaj. Niektóre sosy do makaronu Knorr swoją gęstość w dużej mierze zawdzięczają dodatkowi przecieru i koncentratu pomidorowego, co dodatkowo podkreśla ich warzywny smak.
Dla urozmaicenia:
W sezonie letnim, gdy wokół panuje upał najlepiej smakują orzeźwiające napoje i potrawy ze świeżych warzyw. Sosy sałatkowe Knorr po rozpuszczeniu w oliwie lub wodzie tworzą aromatyczne dressingi świetnie łączące poszczególne składniki. Wieloskładnikowa sałatka grecka z fetą i sosem greckim lub vinegret smakuje jeszcze lepiej, gdy wzbogaci się ją o grillowane kawałki kurczaka lub cieniutkie plastry smażonej wołowiny.