
Składniki
null
null
150
4 sztuki
50 gramów
50 gramów
250 gramów
20 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z drożdżami.
Krok 2
Następnie do mąki porcjami wlej wino i oliwę, mieszaj. Miskę przykryj, ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrób.
Krok 3
Następnie dodaj starty ser. orzechy i oliwki, zagnieć. Z ciasta uformuj bochenek, przełóż na natłuszczoną blachę.
Krok 4
Chleb przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wstaw do piekarnika na œśrodkową półkę. Chleb piecz ok. 1 godziny na złocistobrązowo. Upieczony chleb zostaw kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjmij i wystudź.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























