Włoski chlebek o orzechowym aromacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoski chlebek o orzechowym aromacie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

150

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

250 gramów

20 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z drożdżami.

Krok 2

Następnie do mąki porcjami wlej wino i oliwę, mieszaj. Miskę przykryj, ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrób.

Krok 3

Następnie dodaj starty ser. orzechy i oliwki, zagnieć. Z ciasta uformuj bochenek, przełóż na natłuszczoną blachę.

Krok 4

Chleb przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Krok 5

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wstaw do piekarnika na œśrodkową półkę. Chleb piecz ok. 1 godziny na złocistobrązowo. Upieczony chleb zostaw kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjmij i wystudź.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej