Włoski chlebek o orzechowym aromacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoski chlebek o orzechowym aromacie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

150

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

250 gramów

20 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z drożdżami.

Krok 2

Następnie do mąki porcjami wlej wino i oliwę, mieszaj. Miskę przykryj, ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrób.

Krok 3

Następnie dodaj starty ser. orzechy i oliwki, zagnieć. Z ciasta uformuj bochenek, przełóż na natłuszczoną blachę.

Krok 4

Chleb przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Krok 5

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wstaw do piekarnika na œśrodkową półkę. Chleb piecz ok. 1 godziny na złocistobrązowo. Upieczony chleb zostaw kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjmij i wystudź.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoski chlebek o orzechowym aromacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Surówka z kalafiora
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej