
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
2 szklanki
marynata:
3 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę, mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Krok 2
Pokrój kurczaka w paski. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj i trzymaj w lodówce przez godzinę.

Krok 3
Pokrój cebulę w małą kostkę i lekko podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4
Rozgnieć plastry ananasa, a następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym, syropem z ananasa, wiórkami kokosowymi oraz Fixem Knorr.

Krok 5
Po zamarynowaniu, mięso, wraz z marynatą, podsmaż na oleju.

Krok 6
Następnie dodaj cebulę i sos. Duś przez kilka minut – do momentu, gdy sos zgęstnieje i smaki się połączą. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po tajsku na słodko
Kuchnia orientalna często łączy słodko-kwaśne składniki, tworząc w ten sposób bogate w smaki potrawy. Przykładem tego jest kurczak po tajsku na słodko. Dzięki marynacie mięso drobiowe jest bardzo aromatyczne, soczyste i dość pikantne. Zawdzięcza to mieszance przypraw, na które składają się m.in. lubczyk, rozmaryn, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, curry, cynamon i kurkuma. Połącz je z miodem, sosem sojowym oraz tabasco, sokiem z cytryny, a następnie powstałą zalewą polej mięso. Cebulę zeszklij na patelni. Przygotuj też owocowy sos z rozgniecionych plastrów ananasa, soku pomarańczowego, syropu z ananasa, wiórków kokosowych, rodzynków oraz przypraw. Dodaj go do podsmażonego z marynatą mięsa, dołącz też cebulę. Duś wszystko razem przez jakiś czas. Składniki powinny się ze sobą połączyć, a sos nabrać gęstości. Gotowego kurczaka po tajsku na słodko serwuj z ryżem, kaszą kuskus lub makaronem sojowym. Udekoruj potrawę natką pietruszki i plastrami cytryny. Sprawdź przepis i dowiedz się, jak – krok po kroku – przyrządzić to danie.