
Składniki
12 sztuk
60 gramów
60 gramów
1 sztuka
180 gramów
60 mililitrów
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj wodę z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr tak, aby powstał esencjonalny bulion.

Krok 2
Tartą bułkę zalej bulionem.

Krok 3
Dodaj oliwki, parmezan, natkę i makaron. Z papryk odetnij końce z szypułkami tak, aby pozostały jako wieczka, ze środka usuń nasiona.

Krok 4
Każdą paprykę napełnij nadzieniem, przykryj wieczkiem.

Krok 5
Ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą, skrop oliwą. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryki nadziewane
Nadziewane papryki to danie idealne dla wegetarian – pożywne i sycące nie tylko oko, ale także żołądek. Wypróbuj je nawet jeśli preferujesz dania mięsne, a na pewno nie pożałujesz. Danie wymaga precyzji i poświęcenia trochę czasu, ale satysfakcja jest gwarantowana. Do przyrządzenia farszu potrzebujesz makaronu, parmezanu, tartej bułki, pietruszki i oliwek. Są to więc składniki, które na co dzień znajdują się w każdej kuchni. Oczywiście, możesz do papryk włożyć jeszcze inne dodatki – wszystko zależy od ciebie. Tartą bułkę zalej wcześniej przygotowanym, aromatycznym bulionem. Po wchłonięciu będzie przepyszną podstawą farszu. Dodaj do tego ugotowany al dente makaron i pokrojone oliwki. Wymieszaj i posyp całość posiekaną pietruszką, która całemu daniu nada niezwykłą świeżość i wspaniały smak. Teraz wystarczy wypełnić nadzieniem każdą paprykę i wstawić do piekarnika. Wcześniej usuń gniazda z papryk i postaraj się nie zostawić zbyt wiele pestek – są twarde i mają gorzkawy posmak po rozgryzieniu. Podawaj na ciepło.