Sos chrzanowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos chrzanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
515 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 0,5 litrze wody.

Sos chrzanowy - Krok 1

Krok 2

Dodawaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr, do momentu zagęszczenia, po czym gotuj przez 1 minutę.

Sos chrzanowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj chrzan oraz odrobinę cukru i pieprzu do smaku. Podawaj.

Sos chrzanowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos do sałatki Cezar
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos chrzanowySos chrzanowy

Sos chrzanowy możesz zaserwować nie tylko jako dodatek do jajek podczas śniadania Wielkanocnego. Z powodzeniem podkreśli on także smak pasztetów, pieczeni, wędlin, kiełbas, ryb, pierogów czy ziemniaków. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a połączenie ostrości chrzanu i łagodności pozostałych składników sprawią, że każde przygotowane przez Ciebie danie zyska zupełnie nowego, wyrazistego charakteru. Na bazie chrzanu, poza klasycznym sosem, możesz przygotować również szereg innych. Jednym z nich jest sos Albert, do wykonania którego będziesz potrzebować korzenia chrzanu, bulionu, śmietany, łyżki musztardy, żółtka, bułki bez skórki oraz soli i pieprzu. Najczęściej serwuje się go wraz z gotowaną lub duszoną wieprzowiną. Na bazie chrzanu powstaje także sos angielski, który przyrządza się ze śmietany, wina, gorczycy, czosnku oraz pieprzu. Łącząc chrzan z tartym jabłkiem uzyskasz natomiast ostry sos, który idealnie sprawdza się w połączeniu z rybami.