
Składniki
200 gramów
1 łyżka
20 gramów
20 gramów
250 mililitrów
6 sztuk
10 sztuk
1 szczypta
100 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania foremek. Wysmaruj je miękkim masłem i wysyp mąką.

Krok 2
Dynię skrop oliwą i upiecz w 140 °C przez 40 minut. Po tym czasie, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i przetrzyj przez sito na gładkie puree.

Krok 3
Masło (20 g) rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i chwilę zasmaż. Następnie wlej mleko, energicznie wymieszaj i zagotuj. Powstanie klasyczny sos beszamel.

Krok 4
Do sosu dodaj puree z dyni, przyprawę Knorr, żółtka i stary ser. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ser powinien się rozpuścić, masa powinna być ciepła i gładka.

Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie, lecz szybko i sprawnie połącz masę serowo-dyniową z pianą.

Krok 6
Przełóż masę sufletową do ¾ wysokości foremek. Następnie przetrzyj rant najlepiej kciukiem, aby wyrównać masę. Piecz suflet we wcześniej rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 6-8 minut. Suflet podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Suflet z pieczonej dyni
Suflet to potrawa, która kojarzy się z wysokim stopniem trudności, z którym poradzą sobie wyłącznie profesjonalni szefowie kuchni. Nic bardziej mylnego – owszem, suflet jest daniem nieco kapryśnym, lecz wystarczy, że zastosujesz się do kilku podstawowych porad, a wyczarujesz danie, które zachwyci twoich gości. Suflet kojarzy się głównie z deserem – w restauracjach można spotkać suflety czekoladowe, bananowe czy z wiśniami. Jeżeli jednak dodamy do sufletu ser lub ulubione warzywa, na przykład dynię, stanie się on doskonałym słonym smakołykiem, idealnym na przyjęcia. Przyrządzając suflet, pamiętaj, aby ściśle trzymać się gramatury poszczególnych składników, kolejności przygotowania oraz właściwej temperatury w piecu. Najlepiej suflet wychodzi w porcelanowych foremkach wysmarowanych uprzednio tłuszczem. Jest to bardzo ważne ponieważ nawet najmniejszy kawałek nieposmarowanej foremki sprawić może, że ciasto w tym miejscu stanie. Równie istotne jest to, by suflet podawać od razu po jego przygotowaniu.