Suflet z pieczonej dyni - idealny przepis na jesienne dni | Przepisy.pl pixel

Suflet z pieczonej dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
542 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

20 gramów

20 gramów

250 mililitrów

6 sztuk

10 sztuk

1 szczypta

100 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania foremek. Wysmaruj je miękkim masłem i wysyp mąką.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 1

Krok 2

Dynię skrop oliwą i upiecz w 140 °C przez 40 minut. Po tym czasie, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i przetrzyj przez sito na gładkie puree.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 2

Krok 3

Masło (20 g) rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i chwilę zasmaż. Następnie wlej mleko, energicznie wymieszaj i zagotuj. Powstanie klasyczny sos beszamel.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj puree z dyni, przyprawę Knorr, żółtka i stary ser. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ser powinien się rozpuścić, masa powinna być ciepła i gładka.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie, lecz szybko i sprawnie połącz masę serowo-dyniową z pianą.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 5

Krok 6

Przełóż masę sufletową do ¾ wysokości foremek. Następnie przetrzyj rant najlepiej kciukiem, aby wyrównać masę. Piecz suflet we wcześniej rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 6-8 minut. Suflet podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 19.08.2016

    Podzielamy tę opinię :) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego magazynu - https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/dynia :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Musial

    Barbara Musial , 19.08.2016

    Dynia smaczna jest, zdrowa i godna polecenia, z ktorej mozna przyrzadzic mnostwo smakowitych potraw :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Owsiane kotleciki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet z pieczonej dyniSuflet z pieczonej dyni

Suflet to potrawa, która kojarzy się z wysokim stopniem trudności, z którym poradzą sobie wyłącznie profesjonalni szefowie kuchni. Nic bardziej mylnego – owszem, suflet jest daniem nieco kapryśnym, lecz wystarczy, że zastosujesz się do kilku podstawowych porad, a wyczarujesz danie, które zachwyci twoich gości. Suflet kojarzy się głównie z deserem – w restauracjach można spotkać suflety czekoladowe, bananowe czy z wiśniami. Jeżeli jednak dodamy do sufletu ser lub ulubione warzywa, na przykład dynię, stanie się on doskonałym słonym smakołykiem, idealnym na przyjęcia. Przyrządzając suflet, pamiętaj, aby ściśle trzymać się gramatury poszczególnych składników, kolejności przygotowania oraz właściwej temperatury w piecu. Najlepiej suflet wychodzi w porcelanowych foremkach wysmarowanych uprzednio tłuszczem. Jest to bardzo ważne ponieważ nawet najmniejszy kawałek nieposmarowanej foremki sprawić może, że ciasto w tym miejscu stanie. Równie istotne jest to, by suflet podawać od razu po jego przygotowaniu.