Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - składniki:

  • śmietana 22% - 200 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • starty żółty ser - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 20 gramów

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  2. W garnku na oleju podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj śmietanę.
  3. Całość gotuj trzy minuty, redukując śmietanę o połowę. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr.
  4. Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.
  5. Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I CEBULĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

2

W garnku na oleju podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj śmietanę.

3

Całość gotuj trzy minuty, redukując śmietanę o połowę. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr.

4

Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.

5

Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: