Sos szpinakowy - ze świeżego szpinaku: przepis | Przepisy.pl pixel

Sos szpinakowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 mililitrów

1 opakowanie

20 dekagramów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowo- ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu, łącząc zawartość torebki z wodą i majonezem.

Sos szpinakowy - Krok 1

Krok 2

Zmiel twarożek. Szpinak sparz (jeśli używasz świeżego) i odcedź, a następnie zmiel i podsmaż na maśle stale mieszając. Po wystudzeniu dodaj resztę majonezu, zmielony twarożek oraz przygotowany wcześniej sos sałatkowy.

Sos szpinakowy - Krok 2

Krok 3

Sos szpinakowy podawaj do jaj.

Sos szpinakowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos szpinakowySos szpinakowy

Gęsty sos szpinakowy na bazie twarożku, z delikatną czosnkową nutą, przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzywno-serowych połączeń. Przygotowuje się go dość szybko ze świeżych liści szpinaku, majonezu, sosu czosnkowo-ziołowego i twarożku. Sos szpinakowy jest doskonałym dodatkiem do jajek, ale będzie również smaczny, jeśli posmarujesz nim kanapkę z mięsnymi, rybnymi lub warzywnymi składnikami. Możesz też serwować go z krakersami, grzankami oraz deską serów lub wędlin. Będzie stanowić dobrą przekąskę, jeśli zestawisz go z pokrojonymi w słupki surowymi warzywami – marchewką, selerem naciowym, papryką lub zielonym ogórkiem. Sos dobrze komponuje się też z tortillą. Posmaruj ją nim, dołóż kawałki wędzonego łososia lub suszone pomidory, i zawiń. W ten sposób stworzysz smaczną przekąskę na wiele okazji. Możesz też nałożyć go do upieczonych już łódeczek z ciasta francuskiego i ozdobić liściem świeżego szpinaku. Zobacz, jak przygotować sos szpinakowy i przekonaj się, jak wiele dań można z nim przygotować!