Cytrusowe szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrusowe szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki na szaszłyki.

Krok 2

Wymieszaj jogurt z przyprawą do kurczaka Knorr, curry i sokiem pomarańczowym.

Krok 3

Teraz zamarynuj mięso i schowaj na co najmniej godzinę do lodówki.

Krok 4

Nakłuwaj kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyka i smaż na rozgrzanej patelni lub na grillu, przewracając szaszłyki z boku na bok od czasu do czasu.

Krok 5

Możesz szaszłyki podlewać sosem z marynaty, jeśli będzie taka potrzeba. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry na liściach świeżej sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrusowe szaszłyki z kurczakaCytrusowe szaszłyki z kurczaka

Zastanawiasz się nad efektownym podaniem kurczaka? W takim przypadku przepis na cytrusowe szaszłyki będzie dla Ciebie idealną inspiracją. Na początek dokładnie umyj i osusz mięso z piersi z kurczaka. Pokrój je na kawałki podobnych rozmiarów. Następnie zamarynuj je w marynacie z cytrusową nutą. W tym celu połącz jogurt naturalny z przyprawą do kurczaka, curry i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Odstaw mięso w chłodne miejsce – dzięki temu będzie cechowało się znacznie wyrazistszym smakiem. Kawałki kurczaka ponakłuwaj na długie wykałaczki i smaż na dobrze rozgrzanej patelni lub grilluj, pamiętając o tym, aby w trakcie podgrzewania przewracać mięso z boku na bok. Z czym podawać tak przygotowane szaszłyki? Świetnym dodatkiem będą pieczone pomidorki cherry oraz prosta sałatka na bazie miksu różnych sałat. Sprawdzi się również przyrządzony na sypko ryż, np. jaśminowy lub basmati oraz ugotowane w mundurkach młode ziemniaki. Te ostatnie warto posypać przed zaserwowaniem drobno posiekanym pęczkiem świeżego kopru. Bardzo cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.