
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
180 mililitrów
20 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.

Krok 2
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj szpinak.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, 100 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Krok 4
Dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj z pokruszonym tuńczykiem na wierzchu. Idealnym uzupełnieniem będzie szczypta gałki muszkatołowej dodana do sosu.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Ten przepis na fusilli z tuńczykiem w kremowym sosie ze szpinakiem udowadnia, że przygotowanie obiadu może być łatwe i szybkie. Znakomity posiłek w mniej niż pół godziny? Dzięki makaronowi z tuńczykiem i szpinakiem to możliwe! Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla ciebie przyjemnością!
Dla kogo?
Receptura makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem powstała z myślą o osobach, które chcą gotować samodzielnie, ale na co dzień nie mają na to zbyt dużo czasu. Proste patenty kulinarne zawsze warto mieć w zanadrzu! Od czego zacząć? Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaj szpinak — świeży lub mrożony.
Na jaką okazję?
Dla uzyskania doskonałego smaku wlej Fix połączony ze śmietaną i zimną wodą. Zrobienie tuńczyka z makaronem i szpinakiem łatwo uwzględnisz w swoim napiętym harmonogramie. Możesz potraktować go jako pomysł na smaczny obiad do pracy.
Czy wiesz, że?
Jeśli zamierzasz wykorzystać świeży szpinak, usuń łodygi, a liście opłucz i osusz. Jeśli natomiast zdecydujesz się na makaron z tuńczykiem i szpinakiem mrożonym, warzywo smaż do momentu, aż wyparuje cała woda – dzięki temu sos nie będzie rozwodniony. Po wrzuceniu szpinaku na patelnię skrop go sokiem z cytryny, aby nie stracił swojej naturalnej barwy.
Dla urozmaicenia:
Odpowiednimi dodatkami do tuńczyka ze szpinakiem będą również gałka muszkatołowa, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, a na koniec na patelnię dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem potrawę posyp rozdrobnionym tuńczykiem odsączonym z zalewy i posiekaną natką pietruszki.