
Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
1 opakowanie
5 sztuk
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 listków
1 sztuka
3 łyżki
10 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Przyprawę do kurczaka po prowansalsku Knorr wymieszaj z olejem, łyżką wody i natrzyj nim mięso. Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Krok 3
Ogórki, oliwki, cebulę i pomidory pokrój w plastry. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze liście

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's.

Krok 5
Usmażone mięso wyjmij ostrożnie z torebek i pokrój w plastry.

Krok 6
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj w środku obie części sosem majonezowym.

Krok 7
Najpierw połóż liście sałaty, następnie kawałki mięsa i na końcu pomidory, cebulę, ogórki i oliwki. Całą kanapkę zepnij wykałaczkami i podawaj, np. na drugie śniadanie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z kurczakiem i warzywami
Kanapki to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na zaspokojenie głodu. Chętnie jadane są na pierwsze i drugie śniadanie, pojawiają się na stołach w porze kolacji. Wybierając się na wycieczkę na łono natury, najczęściej to właśnie pieczywo z dodatkami staje się podstawą prowiantu. W domu, w szkole, w pracy – kanapki rządzą! Tym bardziej warto dowiedzieć się, jak urozmaicić tę popularną przekąskę. Sandwich z kurczakiem to coś zdecydowanie smaczniejszego niż nieśmiertelny zestaw w postaci chleba, szynki i sera. Wśród smakowitych dodatków do kanapki z kurczakiem i warzywami znajdziesz między innymi czarne oliwki, czerwoną cebulę, ogórka, pomidora i sałatę. Pierś z kurczaka na kanapki będzie smakowitym urozmaiceniem standardowego sandwicha.
Dla kogo?
Z bagietki z kurczakiem zadowoleni będą wszyscy miłośnicy kanapek, którym brakuje już pomysłu na to, jak serwować je w nieco mniej klasyczny sposób. Przekonasz się, że kanapka z kurczakiem to bardzo apetyczne urozmaicenie jadłospisu, a nie tylko sposób na uciszenie burczącego brzucha tym, co akurat znajduje się pod ręką.
Na jaką okazję?
Kanapka z kurczakiem i majonezem wraz ze świeżymi i kolorowymi dodatkami zamieni się w solidny lunch, który zjesz chętnie, gdy do obiadu jeszcze daleko, a wiesz, że przekąszenie jabłka albo banana może nie wystarczyć. Co więcej, kanapki z kurczakiem i sosem wyglądają na tyle okazale, że możesz zamienić je w poczęstunek dla gości, którzy wpadną wieczorem na mniej lub bardziej kameralną imprezę. Wykorzystaj pierś z kurczaka na kanapki i wzbogać swoje codzienne menu.
Czy wiesz, że?
Kanapka z kurczakiem i sosem nadaje się do wzięcia na wynos i do zjedzenia niekoniecznie w jadalni, lecz pamiętaj, by w takiej sytuacji nie szaleć zbytnio z ilością dressingu. Jeśli często zdarza ci się jeść poza domem, zaopatrz się w szczelne pudełka śniadaniowe. Dzięki nim nie będziesz obawiać się o to, że okruszki, warzywa lub sos z kanapki z kurczakiem na ciepło przedostanie się do wnętrza torebki albo plecaka.
Dla urozmaicenia:
Jeśli drób jadasz często, kanapkę z piersią kurczaka możesz zamienić na przekąskę z tuńczykiem. Warzywnymi dodatkami również możesz bawić się do woli. Sałata masłowa, lodowa, a może rzymska? Zielonych akcentów nigdy za wiele. W kanapkowych kompozycjach takich jak bagietka z kurczakiem bardzo dobrze sprawdza się awokado – zrobienie modnej przekąski jest w zasięgu każdego kucharza! Kanapka z kurczakiem wcale nie musi być nudna.