Makaron ze szparagami, kurczakiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
389 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

60 gramów

500 mililitrów

140 gramów

1 pęczek

0.5 pęczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski, a szparagi pod kątem w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Pieczarki przekrój na pół.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki i po chwili dodaj mięso.

Krok 3

Następnie dodaj margarynę i szparagi. Całość smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię.

Krok 5

Zagotuj sos, dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz starty ser.

Krok 6

Zdejmij patelnię z ognia. Całość mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Maryla

    Maryla , 04.05.2024

    Szybkie, smaczne danie. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Makaron z dynią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i szparagamiMakaron z kurczakiem i szparagami

Szparagi to warzywa miłości. Wiele osób wierzy, że są skutecznym afrodyzjakiem. Można się o to spierać, pewne jest natomiast to, że smakują wyśmienicie i są niezwykle wykwintnym dodatkiem do dań. Choć sezon na nie trwa dość krótko, czasem pojawiają się w supermarketach również posezonowo. Warto jest polować na nie, a później wykorzystać je do zrobienia kremowego kurczaka z pieczarkami. Wybierz zielone szparagi, ponieważ można je szybciej przygotować, niż białe. Kremowy sos do tego dania stworzysz na bazie ostrego angielskiego sera cheddar, margaryny oraz duszonych szparagów i pieczarek. Nie zapomnij również o makaronie. W tym przepisie polecany jest Rigatoni, który przypomina nieco klasyczne penne. Rigatoni w języku włoskim oznacza pasiasty, sam makaron jest prążkowany. Oczywiście użyć możesz również penne lub innego ulubionego typu makaronu. Kremowy kurczak z pieczarkami i szparagami to wspaniały pomysł na wytworną kolację.