
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę, paprykę, chilli oraz czosnek w drobną kostkę, oliwki w plasterki.

Krok 2
Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodaj paprykę, chilli oraz czosnek i duś pod przykryciem przez około 5 minut.

Krok 3
Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 mililitrami zimnej wody (około 1,5 szklanki) i wlej na patelnię.

Krok 4
Dodaj oliwki i całość zagotuj. Wymieszaj gotowy sos z makaronem ugotowanym al dente i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z sosem arrabiata
Makaron z sosem arrabiata to doskonały przykład na to, jak proste i smaczne są dania kuchni włoskiej przyrządzone na bazie dobrej jakości składników. Nie potrzebujesz ich wiele, by przygotować aromatyczny dodatek do makaronu – arrabiata to po prostu pikantny sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, chili oraz czosnku, który urozmaiciliśmy dodatkowo czarnymi oliwkami. Jak przygotować makaron arrabiata? Przepis podpowiada, by zacząć od pokrojenia drobno cebuli (białej i słodkiej czerwonej). Posiekaj papryczkę chili i zmiażdż czosnek. Podsmaż je razem z zieloną papryką, a następnie dodaj do nich sos Napoli, który będzie stanowił świetną bazę arrabiaty. Zagotuj całość, na koniec dorzucając ugotowany wcześniej makaron. Do dzieła!
Dla kogo?
Makaron z sosem arrabiata jest świetnym urozmaiceniem jadłospisu osób lubiących włoską kuchnię, pełną smaków i głębokiego aromatu.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, podczas której nie sprawdzi się arrabiata. Makaron to idealna propozycja na obiad, kolację, a także domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Słowo „arrabiata” po włosku oznacza „zły, wściekły”, co dobrze oddaje charakter proponowanego sosu. Przygotowując go, nie żałujmy dodatków nadających ostrości.
Dla urozmaicenia:
Pasta arrabiata to przepis charakteryzujący się dużą dowolnością. W daniu doskonale sprawdzi się np. makaron penne, ale możesz też wybrać inny kształt, np. rigatoni albo fusilli. Makaron z sosem arrabiata podawaj posypaną parmezanem lub grana padano.


































