Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
1 sztuka
1 sztuka
5 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek drobno posiekaj. Papryki pokrój w paski. Pomidory lekko rozdziel i odsącz z soku.

Krok 2
Mięso umyj, osusz, posyp przyprawą do kurczaka pikantną Knorr. Przesmaż pałki z kurczaka, odstaw na bok.

Krok 3
Na pozostałym tłuszczy przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj warzywa, smaż chwilę, dodaj odsączone pomidory. Na patelnię wsyp ryż, smaż przez kilka minut. Następnie wlej wodę tak, aby przykryła ryż ponad 1,5 centymetra i dodaj kostki Knorr oraz szafran. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj aż do rozpuszczenia się kostek.

Krok 4
Dodaj mięso i wszystkie warzywa. Patelnię przykryj, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Krok 5
Potrawę skrop sokiem z limonki i udekoruj jej cząstkami.


Dobra rada:
W tym przepisie zamiast pałek z kurczaka wybierz ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki), posyp przyprawą do pikantnego kurczaka, dodaj odrobinę oleju i upiecz w piekarniku (190°C przez 15 min).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paella z kurczakiem - VIDEO
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz. Oprócz soczystego mięsa znajdą się w niej także barwne papryki, fasolka szparagowa i pomidory. Smak całości paelli podkreślą cebula, czosnek oraz perfekcyjnie dobrane przyprawy, w tym wykwintny szafran. Przepis na paellę z kurczakiem i warzywami okażę się naprawdę popisowym daniem.
Dla kogo? Paella pochodzi z Hiszpanii, więc zasmakuje każdemu miłośnikowi kuchni tej części świata. Może być przygotowywana w wielu różnych wariantach. Nasza propozycja to paella z kurczakiem i warzywami, która pozwoli przywołać w porze obiadu klimat południa Europy.
Na jaką okazję? Zaskocz swoich domowników i gości! Do tego wystarczy paella z kurczakiem – przepis jest odpowiedni zarówno na codzienny obiad, który bez problemu przygotujesz w 3 kwadranse, jak i na wystawną kolację. Wielobarwne danie prezentuje się bardzo efektownie, więc działa na wyobraźnię smakoszy jeszcze przed pierwszym kęsem.
Czy wiesz, że? Podstawą każdej paelli jest odpowiednio przyrządzony ryż, wzbogacony smakiem szafranu. Jeżeli masz taką możliwość, do dania wykorzystaj specjalny ryż do paelli. Ma on charakterystyczne, okrągłe ziarna. Jeżeli nie, użyj zwykłego długoziarnistego. Na początku podsmaż go na patelni, a potem zalej bulionem i dopraw. Tak przygotowany może trafić do piekarnika razem z pałkami z kurczaka i warzywami. W tym czasie pomidory, papryka i fasolka szparagowa wchłoną aromat szafranu i czosnku tworząc pyszną mieszankę smaków, który stanowi kwintesencję przepisu na paellę z kurczakiem.
Dla urozmaicenia: Śródziemnomorski charakter paelli z kurczakiem podkreśli limonka. Gotową potrawę skrop jej sokiem, pozostałymi kawałkami udekoruj talerz, a powstanie danie, któremu nie oprze się żaden z twoich domowników. Wierzch paelli z kurczakiem i warzywami dodatkowo posyp świeżą natką pietruszki.