Ryba po podhalańsku – przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Ryba z warzywami i suszoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
714 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1660 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1818 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój na kawałki, skrop cytryną, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr oraz mąką, po czym obsmaż na oleju. W międzyczasie namocz śliwki.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 1

Krok 2

Marchew pokrój w talarki, cebule oraz selera w kostkę, a ziemniaki w plastry. Namoczone śliwki natomiast pokrój w paski. Następnie podsmaż je na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej przygotowane śliwki.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Rybę połóż na podsmażonych warzywach.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Sok pomidorowy wymieszaj ze śmietaną, po czym dopraw czosnkiem i przyprawą do kurczaka Knorr. Następnie zalej całość przygotowanym sosem pomidorowym.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 4

Krok 5

Zapiecz rybę w piekarniku w temp. 180°C, przez ok. 30 minut, a przed podaniem posyp natką pietruszki.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 21.12.2022

    Czy ktoś wie w ilu stopniach i jaki czas.?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dorota

    Dorota , 01.12.2022

    TAK Odkąd zobaczyłam ten przepis nie mogłam myśleć o niczym innym tylko o tym, by go wypróbować. Mój tata jest z Podhala i w końcu upiekłam dorsza na jego urodziny, z tą modyfikacją, że zamiast pąki pszennej dałam gryczaną (alergia). Użyłam gotowego programu do pieczenia ryb. Danie wyszło obłędne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • weq qwe

    weq qwe , 03.02.2017

    ile czasu i w jakiej temperaturze ma to się piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Konopka

    Kinga Konopka , 22.04.2016

    Ile powinna podpiec się w piekarniku ii w ilu stopniach ??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z warzywami i suszoną śliwkąRyba z warzywami i suszoną śliwką

Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz warzyw i słodką nutę suszonych śliwek. Jej zaletą jest też możliwość doboru głównego składnika: wybierz filety ze swojej ulubionej ryby – mintaja, miruny czy dorsza. Zainspiruj się podanym przepisem i zacznij przygotowania. Na początek wybraną rybę pokrój na kawałki, zamarynuj w oliwie i przyprawach, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanej patelni. Marchew pokrój w talarki, ziemniaki w plastry, a cebulę i selera w niewielką kostkę. Namoczone śliwki pokrój w paski. Tak przygotowaną mieszankę podsmaż na oliwie i połóż na tym rybę. Teraz czas na wyrazisty sos: sok z pomidorów wymieszaj ze śmietaną, następnie dopraw czosnkiem, pieprzem i innymi przyprawami. Sos wlej do mieszanki warzywno-rybnej. Danie jest już prawie gotowe, składniki przenieś więc do naczynia żaroodpornego i zapiecz całość w piekarniku. Rybę serwuj zaraz po wyciągnięciu, najlepiej udekorowaną natką pietruszki lub listkami bazylii.